Филиалът на Пловдивския университет в Смолян се включва активно в проект „Студентски практики”

Филиалът на Пловдивския университет в Смолян се включва активно в проект „Студентски практики”

От това лято стартира практическото обучение на студенти по мащабния проект на МОН BG051PO001-3.3.07-0002 „Студентски практики” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Проектът се изпълнява в партньорство с всичките 51 висши училища в България, сред тях е и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и филиалът му в Смолян. Основните цели са предоставяне на качествена професионална подготовка в реални работни условия, повишаване на успешната реализация на трудовия пазар, изграждане на стабилни партньорства между образователните и обучителни институции и бизнеса. За участие в предвидената практика могат да кандидатстват всички редовни и задочни студенти, вписани в Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОН. За успешно приключило се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на 240 часа. След приключването и отчитането на практиката на студента се изплаща стипендия в размер от 480 лв. Студентите имат право да се включат в практическо обучение в реална работна среда само веднъж в рамките на своето обучение като бакалавър и само веднъж като магистър, поясни доц. Теодора Стайкова – функционален експерт по проекта за Филиал – Смолян.

За целите на изпълнението и управлението на процеса по реализация на студентските практики в цялата страна е разработена уеб-базирана система, чрез която: се набират работодатели и ментори; работодателските организации публикуват свободни позиции за практическо обучение; осигурява се процеса на кандидатстване за практическо обучение от студентите; набират се преподаватели за академични наставници; отчита се завършилото практическо обучение на студентите и др. Студентите се регистрират в уеб-системата и създават свой профил, в който представят себе си. С профила си те могат да кандидатстват за обявените от работодателите свободни позиции за практическо обучение, като системата филтрира и насочва студентите към свободните позиции в тяхната област на обучение (професионално направление).

Обучението се провежда под двустепенно наставничество от ментори – отговорните експерти в организацията – работодател и академични наставници – отговорните преподаватели от съответното висше училище. Филиал – Смолян е активен участник в проекта, благодарение на проявения от страна на студентите интерес и поддържаните добри контакти с много работодателски организации в региона. Сред работодателите, обявили свободни позиции за студентска практика са Регионална библиотека “Николай Вранчев”, Община Смолян, „Горубсо- Мадан” АД, Опитна станция по земеделие и животновъдство – Смолян, Eкосвят „Родопи”, Сдружение „Развитие-21 век“ – Смолян, Съюз на учените в България – клон Смолян, УТБ Пампорово – хотел „Ела”, Регионална здравна инспекция, РИОСВ, Регионален исторически музей „Стою Шишков” – гр. Смолян, Държавна агенция архиви и по-конкретно Регионална дирекция „ДА – Пловдив”, от чиято структура е част Държавен архив – Смолян, Дружество за разпространение на знания – Смолян, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян, ОУ „Иван Вазов” – Смолян, ОУ „Юрий Гагарин” – Смолян и др.

Доц. Стайкова допълни, че до момента Филиал – Смолян има 259 регистрирани в сайта на проекта студенти от всички специалности на всички професионални направления, в които провежда обучение: Педагогика, Педагогика на обучението по…, Икономика, Туризъм, Биологически науки. 186-ма от тях са потвърдени от работодателските организации за съответните позиции, а 179-ма студенти са потвърдили практиката. Последната цифра нарежда Филиал – Смолян на пето място сред факултетите и филиалите на Пловдивския университет, ангажирани с реализацията на студентските практики. За изминалия летен период (юли, август) 32-ма студенти от Филиала вече са завършили успешно своето обучение от 240 часа и са получили стипендия за това.

Вирни се горе