ЕВН извърши кабелиране на електропровод в Смолянско

ЕВН извърши кабелиране на електропровод в Смолянско

EVN България Електроразпределение (ЕVN EP) успя да вкара под земята 30 км въздушни електропроводи в Родопите това лято като част от подготовката си за предстоящата зима. Това стана ясно днес 17.09.2015 г. по време на посещение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министър Николай Николов и Розалин Петков, областен управител на Пловдив в централата на компанията в Пловдив. На срещата с г-н Робърт Дик, регионален мениджър на EVN за България и ръководството на ЕVN EP беше обсъдена готовността на компанията да посрещне предстоящия зимен сезон 2015/2016 г. Към момента подготвителните дейности на дружеството на цялата лицензионна територия в Югоизточна България вървят по план и график, съобщиха от дружеството.

Министър Петкова и г-н Дик отчетоха добрата координация по време на мартенската криза в Родопите тази година между EVN България и институциите, която беше определяща за възстановителните дейности. След анализ на щетите от кризата компанията обърна специално внимание това лято за подсигуряването на най-уязвимите при лошо време въздушни електропроводи в планинските райони чрез тяхното кабелиране (вкарването им под земята). Кабелирането на електропроводи е сред най-ефективните мерки за подсигуряване на електрозахранването. Предвид трудния планински терен и съобразно възможните за това инвестиции през това лято, EVN България Електроразпределение идентифицира и кабелира 14 броя електропроводи, които са изложени на най-голям атмосферен натиск. Така сериозно се повиши сигурността на захранване в тези райони, което беше отбелязано от министър Петкова и г-н Дик като дългосрочна мярка.

Пример за това е кабелирането на електропровод, захранващ кв. Райково в гр. Смолян, който по време на кризата през март 2015 г. единствен от кварталите в града беше с въздушно захранване. Сега вече кв. Райково подобно на останалите части на гр. Смолян е с изцяло кабелно подземно захранване, което при нормални доставки от подстанциите гарантира максимално неговото електрозахранване. Друг кабелиран въздушен електропровод е този, захранващ селaта Киселчово и Кремене в община Смолян, където в един от най-трудните планински участъци е изградена нова подземна кабелна линия с дължина 4,1 км.

Вирни се горе