Епископ Арсений: „Мъченичеството за вяра, както на св. Висарион Смоленски, е наше голямо национално богатство!“

Епископ Арсений: „Мъченичеството за вяра, както на св. Висарион Смоленски, е наше голямо национално богатство!“

В тържествена обстановка премина храмовият празник на най-голямата църква в Родопите „Св. Висарион Смоленски“ – гр. Смолян, който се чества на 29 юли в памет на закрилника на Родопите св. Висарион Смоленски. Божествената св. Литургия отслужи първият викарий на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай епископ Арсений. С него бяха протосингелът на Пловдивска св. митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, духовници от митрополията и митрополитският хор “Свети апостол Ерм”. От смолянска страна в богослужението участва секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков заедно със свещениците от празнуващия храм Димитър Михайлов и Иван Марински, както и свещеници от града и Смолянска духовна околия.

Да участват в празника бяха дошли народният представител Даниела Дариткова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, командирът на 101 Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общински съветници. Тук бяха и ктиторското семейства Тодор и Здравка Баткови. Храмовият празник бе сниман от Пловдивската православна телевизия.

По време на литургията Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений даде свето Причастие на дечица и възрастни, подготвени за това тайнство с пост, молитва и изповед. След богослужбата на вярващите бе раздадена нафора, а в края на празника – благословен обяд.

Към множеството в храма с вълнуващи отечески слова за делото на св. Висарион се обърна епископ Арсений. Днес ангелите се веселят, каза той, а Българската православна църква възпява видния мъченик за Христовата вяра, погинал през 1670 г. Мъченичеството за вяра е неизменна част от историята на Църквата. Знайни и незнайни светци украсяват небесата с вярата си в Бог. С много мъченическа кръв е напоена нашата родна българска земя. Почитането им е естествен израз на вярата в Бог от душата на нашия народ. Тук сме заедно и това е радостно, за да възвеличим смоленския мъченик архипастир св. Висарион. Имаме нужда от неговата духовност и силна вяра. Св. Висарион не се поколеба и показа величието и красотата на светата ни Църква. Мъчениците за вяра са нашето голямо национално богатство. Имаме нужда от застъпничеството и от помощта на нашите родни български светии, заяви епископ Арсений. Той призова в тези трудни времена да не станем роби на чужди и нехристиянски цивилизации, защото България днес е в голяма опасност – чезне не само като държава, а и вярата. За да бъдем достойни чада на майка България и на светата ни Църква, обобщи той, е нужно да пазим вярата на нашите мъченици, какъвто е св. Висарион. Да изпълняваме Божиите заповеди за повече вяра и мир в сърцата, за повече търпение и милост, за любов между хората.

От името на Пловдивския митрополит Николай епископ Арсений преподаде на всички неговия архипастирски благослов с пожелание да имаме здраве и благоденствие в семействата ни, дръзновение и любов в сърцата си.

Дълго време след като завърши празникът хората не се разотиваха. Искаше им се да задържат духовната радост, която не се случва всеки ден.

Росица Примовска

Вирни се горе