Енергото иска нови цени на тока от 1 юли т.г.

Енергото иска нови цени на тока от 1 юли т.г.

Предложеното от КЕВР продължаващо непокриване на реалните оперативни разходи на EVN България Електроснабдяване (EVN EC) представлява силно негативен ефект за дейността на компанията, към който се добавя и непредвиждане на разходи за възвръщаемост. Това заяви Илина Стефанова, ръководител на отдел „Енергийна политика и околна среда”, като част от становището на компанията, изразено днес на открито заседание в КЕВР. Заседанието обсъждаше предложенията на Регулатора за нови цени в сектор „Електроенергетика“ от 01.07.2017 г.

Данните показват, че предложеният от КЕВР размер от 10,6 млн. лв. за компонентата, с която се покриват разходите на компанията, не покрива нито оперативния разход на компанията, нито предвижда разходи за възвръщаемост. Само реално извършеният от ЕVN ЕС разход за изминалата ценова година е 14 595 хил. лв., към които се добавят разходи за амортизации (482 хил. лв.), и разходи за възвръщаемост (4 295 хил. лв.).

Така EVN ЕС ще бъде поставена в ситуация да извърши по-високи разходи от одобрените му от КЕВР, за да изпълнява задълженията си, покривайки нормативните изисквания за обслужване на 1.6 млн. потребители, спазвайки законовото задължение да изкупува енергия от над хиляда производители и гарантирайки качество на предоставяните услуги.

Ниският размер на компонентата води до цени, които не покриват разходите на регулираното дружество и създават риск за пълноценно изпълнение на лицензионната дейност. В допълнение тази политика не стимулира и следващата фаза на либерализация на пазара.

За да може да гарантира стабилното си развитие и качество на своята клиентска дейност, компанията очаква КЕВР да приеме компонента за дейността „снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител“, отговаряща на реалния размер на оперативния разход, с включени амортизации и справедлива възвръщаемост.

Дружеството изразява положителното си становище към предприетия от КЕВР подход за премахване на кръстосаното субсидиране в крайните цени на електрическата енергия, доставяна на клиенти с присъединен обекти на ниско напрежение, като намали влиянието на фактора на вида на потреблението (за битови или небитови нужди).

Вирни се горе