Експертите на пожарната с препоръки при надовнения и силен вятър

Експертите на пожарната с препоръки при надовнения и силен вятър

Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ препоръчват на хората в засегнатите населени места да избягват пресичането на реки на необезопасени места, разхождането край прелели водоеми и преминаването през наводнени пътища и мостови съоръжения. Припомняме основните правила за безопасно поведение при наводнение и силен вятър.

При наводнение:

-При възникване на опасност от наводнение незабавно позвънете на тел. 112 и съобщете вашето име, адрес, има ли пострадали и застрашени хора, какъв е предполагаемия размер на бедствието /приливна вълна, залети площи, преливащи водоеми и реки и др./. При липса на телефон, предупредете в общината или в кметството. Уведомете за опасността възможно най-много хора, които са в района на наводнението -Ако високата вода ви завари в дома ви, то изключете газта и електричеството. Поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети, вещи, лекарства и химикали. Задължително вземате личните си и по-важни документи – нотариални актове, застрахователни полици и др. Напуснете по най-бързия начин дома си. -При невъзможност за напускане на сградата, се преместете на най-горните етажи или покрива. -При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени. -Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение. -Не заставайте под/над мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе. -Не правете опити за пресичане пресичайте бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода. -Не пресичайте бързо течащи и залети площи без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото. -Не пийте вода от наводнени водоизточници. -При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможното най-високото и безопасно място и изчакате спадането на нивото на водата. -Не спирайте на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения. -Не преминавайте през бързо течащи и залети площи освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата Ви.

При силен вятър и смерч:

-При възникване на необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. По възможност изключете тока, водата и газта. -Не оставайте за дълго време на открито. Има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети. -Влезте в къщи и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо използвайте за убежище мазето или приземните етажи на сградата. -Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. -Ако Ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Незабавно потърсете подслон. -Ако сте на полето или в планината заемете ниските места до отминаване на опасността.

Вирни се горе