Екипът на КОС готови на протест заради уволнената директорка Цонка Оджакова

Екипът на КОС готови на протест заради уволнената директорка Цонка Оджакова

Екипът на смолянската Опитна станция по животновъдство и земеделие се противопоставя срещу уволнението на директорката Цонка Оджакова.

Отвореното писмо подписано от служителите на известното КОС е адресирана до председателя на ССА-гр. София доц. д-р Христо Бозуков, с копие до министъра на земеделието и храните проф. дсн Димитър Греков, председателя на Комисията по земеделие към 42-то Народно събрание проф. д-р Светла Бъчварова, председателя на Федерацията на Независимите синдикати в земеделието Светла Василева и областния управител на област Смолян Димитър Кръстанов. В него се казва –

Уважаеми г-н Председател,

С голяма изненада, преминала във възмущение разбрахме, че на 28.02.2014г. е връчено предизвестие № ЛС-07-03/27.02.2014г. за прекратяване на договора за управление на Директора на Опитна станция по животновъдство и земеделие – гр. Смолян, доц. д-р Цонка Оджакова. Длъжни сме да Ви уведомим, че откакто доц. д-р Цонка Оджакова е ръководител на станцията, тя направи изключително много за развитието и просперитета на това научно-производствено звено.

  1. В условията на тежка икономическа криза не допусна съкращаване на персонала, съумя да изгради един сплотен колектив с ясна визия за бъдещето на Опитната станция.

  2. В областта на науката стимулира и насърчи развитието на научния персонал. Бяха защитени две докторски дисертации, една хабилитация, предстои защитата на още две дисертации. Доц. д-р Цонка Оджакова направи възможно участието ни в три международни научни проекта, редица значими научни конференции, включително и международни.

  3. В областта на производството увеличи броят на кравите от 65 на 100, на овцете-майки от 100 на 300; увеличи площите за паша, които подлежат на субсидиране; извърши преустройство на цеха за мляко и той бе категоризиран първа категория; разшири пазара на произвежданата продукция в Станцията; осигури средства за модернизация на фермата – торова лента, централен млекопровод, автоматични поилки за животните, МПС за превоз на фуражи, основен ремонт на овчарник „Кайнадина”; осигури средства за поддържане на високо ниво на демонстрационните полета в Станцията;

В резултат на горепосоченото, след 2008г. финансовите резултати на Опитна станция по животновъдство и земеделие – гр. Смолян са положителни и към настоящия момент няма задължения към персонала и външни контрагенти. В последната атестационна карта от Селскостопанска академия за Станцията, оценката по всички раздели (научна, финансова и административна дейности) са над средната стойност за ССА, а за раздел административна дейност оценката е максималната, което красноречиво говори за качествата на Директора, методите на работа и управление. Имайки предвид споменатото дотук, недоумение будят мотивите за освобождаване на Директора. В тази връзка настояваме да бъдем запознати с последните. При липса на сериозни и обосновани мотиви настояваме незабавно да отмените предизвестието за прекратяване на договора за управление на Директора на Опитна станция по животновъдство и земеделие – гр. Смолян. Станцията съществува от 1928г., независимо от политическата и икономическа конюнктура и е емблема за град Смолян.

Уважаеми г-н Председател,

Ако до 15.03.2014 г. не получим аргументиран отговор от Вас на настоящото отворено писмо, ще бъдем принудени да преминем към стачни действия и други форми на протест.

Вирни се горе