Ученици посвещават мултимедийни проекти на 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Ученици посвещават мултимедийни проекти на 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Ученици се докосват до бойни реликви на 100 и повече години – пушки, пищови, боздугани, знаме, предмети, изработени от осъдени бунтовници в Одринския затвор,съобщи Тинка Белегова, уредник в Регионалния исторически музей – Смолян.

Това са оръжия, съхранени в колекцията на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян от периода на национално-освободителните борби в Средните Родопи. Младите хора са впечатлени, разглеждат с интерес и се снимат за спомен. Това не са просто вещи, които са служили на най-достойните синове на Родопите, живели в края на 19 и началото на 20-ти век. Това са реликви, които могат много да разкажат на тези, които умеят да разгадават историята зад видимите предмети. Така на 27 март започна първият урок от новата дългосрочна образователна програма „110 ГОДИНИ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКО ВЪСТАНИЕ” на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, която се провежда съвместно с Природоматематическа гимназия „Васил Левски”.

Под ръководството на музейните експерти осем единадесетокласници ще имат възможността да проучат по-подробно героичните събития, довели до второто по значимост въстание в българската история след Априлското. Теоретично въведение в темата направи Тинка Белегова, уредник в отдел „Връзки с обществеността“. Как са се развивали събитията при подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година в Смолянско-Ксантийския /Ахъчелебийско-Скеченския/ район подробно и увлекателно разказа Златка Петрова, главен уредник. Участниците в образователния урок изгледаха филм на БНТ за Илинденско-Преображенското въстание. Следващият урок ще бъде посветен на това – учениците да се научат да ползват документалните източници за въстанието, съхранявани в „Държавен архив” – Смолян. Програмата предвижда и посещение на някои от паметниците и паметните места в Средните Родопи, свързани с Илинденско-Преображенското въстание. На финалната среща през месец юни, участниците ще представят изработените от тях мултимедийни проекти, разкриващи техния поглед върху изучените от тях събития.

Целите, които си поставя образователната програма, са разнопосочни. Участниците в нея ще надградят знанията си с нови, които не се изучават в учебната програма. Ще се запознаят по-добре с важни исторически събития на своя роден край. Ще добият умения зад видимите експонати да откриват нематериалните ценности на историческото наследство. Ще се научат да правят самостоятелни оценки за същността и значимостта на проучваните от тях събития в контекстта на регионалната и националната история и да изразяват своето отношение чрез изработените от тях мултимедийни продукти. Ще изпитат удовлетворението на създатели и творци, когато ги представят пред своите съученици и друга младежка аудитория. Докосването до героични събития, свързани с отстояването на националния идеал, освобождението и обединението на българската нация ще ги зареди с чувства на родолюбие и национална гордост.

Вирни се горе