Двудневни семинари ще се проведат в Смолян по българо-гръцки проект

Двудневни семинари ще се проведат в Смолян по българо-гръцки проект

На 4 и 5 юли и 6 и 7 юли 2013 г. в хотел Кипарис алфа, гр. Смолян, ще се проведат двудневни семинара, в рамките на проект „ПО-ДОБРИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАБОТА ЧРЕЗ СЪТРУДНИЧЕСТВО, ОБРАЗОВАНИЕ И РАБОТА В ИНТЕРНЕТ МРЕЖА”, с акроним BECENET.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013, в партньорство между Община Александруполи, Гърция, като водещ партньор, и Община Смолян, като партньор от българска страна.

Основната цел на проект „По-добри възможности за работа чрез сътрудничество, образование и работа в интернет мрежа” е да се проучи развитието на тенденциите на трудовия пазар, които определят потенциалния брой на обучаемите и възможностите, с които те разполагат, модернизацията на системите за образование, обучение и трудова заетост, така че да се увеличи конкурентноспособността за инвестиране в човешки капитал и да се подкрепи икономическото и социално развитие на трансграничната област.

Дейностите по проекта са насочени към обновяване, реконструкция и оборудване на общинската сграда „Алибеевия конак” в община Смолян като център за обучения, подкрепа на предприемачеството и трансгранични инициативи, разработване на план за развитието и функционирането на центъра с иновационни образователни техники, интернет базирана образователна платформа за обучение по гръцки език и обучение чрез електронни модули, работа в интернет мрежа с други образователни и обучителни центрове, реклама и публичност за участие на заинтересовани местни организации, създаване на материална база за прилагането на разумни методологии в зависимост от обученията, с цел подобряване на качеството на човешките ресурси чрез ориентирането им към устойчив модел, адекватно обучение и придобиване на опит на работната сила – по отношение на нарастването на нуждите, наложени от глобализацията на икономиката.

Първият семинар на тема „ВЪЗМОЖНОСТИ НА ОТВОРЕНИЯ ПАЗАР НА ТРУДА” ще се проведе на 4 и 5 юли 2013 г.

Вторият семинар на тема „ИНВЕСТИРАНЕ В ЧОВЕШКИ КАПИТАЛ – ПОВЕЧЕ УМЕНИЯ – ПО-ДОБРИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ” ще се проведе на 6 и 7 юли 2013 г.

“Този документ е създаден в рамките на проект 7951 “По-добри възможности за работа чрез сътрудничество, образование и работа в интернет мрежа”, с акроним BECENET, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Смолян и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.

ПРОГРАМА

СЕМИНАР 1

„ВЪЗМОЖНОСТИ НА ОТВОРЕНИЯ ПАЗАР НА ТРУДА”

Ден 1 – 4/7/2013

  • 13,30 -14.20 – Регистрация и обяд

  • 14.20 – 14.30 – Откриване и приветствия

  • 14.30 – 15.30 – Същност на отворения пазар на труда за български граждани.

  • 15.30 – 16.00 – Кафе пауза

  • 16.00 – 17.00 – Представяне на проект BECENET. Представяне на изработения в рамките на проекта „Наръчник за търсещите работа гръцки граждани в Република България”

Ден 2 – 5 /7/2013

  • 11.00 – 12.00 – Информация за държави – членки на Европейския съюз, които все още не са отворили – националния си пазар на труда за български граждани. Информация за други държави, страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП) като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, които прилагат разрешителен режим по отношение на български работници.

  • 12.00 – 12.30 – Представяне на изработения в рамките на проекта „Наръчник за търсещите работа български граждани в Република Гърция”.

  • 12.30.-13.30 – Обяд

  • 13.30 – 15.00 – Предимства на отворения пазар на труда и как българските граждани да се възползват от тях. Споделяне на добри практики и информация за опита на гръцката страна – водещ партньор по проекта.

  • 15.00 – 15.30 – Кафе пауза

  • 15.30 – 16.30 – Перспективи за развитие на отворения пазар на труда и участието на България в него. Дискусия по групи.

Вирни се горе