Двоен ръст на отпадъците заради жегата отчитат в планинските части на Смолян

Двоен ръст на отпадъците заради жегата отчитат в планинските части на Смолян

Двоен ръст на битовите отпадъци отчита почистващата фирма “Титан Клинър” от планинските райони на Смолян. От началото на месец юли, заради рекордните горещини се отчита ръст на туристите, търсещи прохлада в най-високите планински части, а от там и на формираните отпадъци. Най-предпочитаната дестинация за разхлада, както от смолянчани, така и от гостите от вътрешността на страната е местността “Хайдушки поляни”, съобщиха от фирмата по чистота.

От началото на месеца всеки петък, събота и неделя районът е пълен с хора. Освен 100% заетост на малките хотели и хижи, има и много почиващи в палатки и кемпери. Заради огромния наплив към туристическата местност рязко се увеличи формираният отпадък. Обикновено сметоизвозването от "Хайдушки поляни "се извършваше два пъти месечно, а от началото на месеца боклукът се събира ежеседмично, като често се налага и правенето на два курса. Подобно увеличение на отпадъците се наблюдава и от района на Рожен, Смолянски езера, Гела и др.

Традиционно увеличение на отпадъците има и в селата, в които се провеждат традиционни събори. В координация с община Смолян и кметствата по места е създадена добра организация, като преди провеждането на тържествата площадите се измиват и почистват, доставят се допълнителни съдове за смет, а след празниците сметта се извозва приоритетно, добавиха от Титан.

Вирни се горе