Два стари рудника ще заработят отново в Смолянска област

Два стари рудника ще заработят отново в Смолянска област

Два стари рудника ще заработят отново в Смолянска област. На 5 септември министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще внесе предложение за отваряне на мини в „Печинско” и „Шахоница”. Това заяви самият той при тържественото откриване на празника на града и Деня на миньора в Мадан. Официалните гости бяха посрещнати от собственика на рудниците “Минстрой Холдинг” Николай Вълканов. Сред тях бяха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, евродепутатът Владимир Уручев, народните представители от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов, областният управител Стефан Стайков и кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Пред стотиците жителите и гостите на миньорския град, събрали се на площада, министър Добрев съобщи, че в рамките на следващата година безработицата в региона ще спадне осезаемо, защото в „Печинско” ще бъдат назначени на работа 500 души, а в „Шахоница” – 300. Той предаде поздрави от министър – председателя Бойко Борисов и заяви, че преди да тръгне за Мадан премиерът му заръчал да попита миньорите дали редовно получават заплатите си, какви са условията им на труд и дали са доволни от новия концесионер. Отговорът на заетите в миннодобивната промишленост бе, че получават заплатите си редовно. По повод празника всеки един от тях е получил и допълнителни финансови стимули.

Новият собственик Николай Вълканов поздрави жителите за двойния празник, като заяви, че миньорите в Мадан са най-добрите в добива на полезни изкопоеми. „За месеците юни и юли те направиха рекорди, които не са постигани в последните 10 години. Доказаха на всички, че са способни и можещи хора“, заяви Вълканов. Той посочи, че в момента се отводнява рудник „Върба-Батанци”, като там са назначени 70 души. Според него това е само началото на възстановяване на рудодобива, защото се чака одобрение на проектите за стартиране на нов рудник с нови 700 работни места.

Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че след някоколко дни „Горубсо – Мадан“ ще кандидатства с проект по ОП „Човешки ресурси“ за безопасен труд и подобряване условията на работа. „Заедно с новите назначения в мините и по схемите за субсидирана заетост нивото на безработицата в региона ще падне двойно“, допълни Младенов. Евродепутатът Владимир Уручев, родом от Маданско, развалнуван поздрави миньорите и техните семейства, като им пожела искрено да се веселят, защото го заслужават след продължителните протести и забавените с месеци заплати. „Покланям се пред миньорите заради техния дух. Корабът „Горубсо“ потъваше. Наложи се държавата и доказани професионалисти да се заемат с неговото спасяване. Както вие, така и ние се надяваме това спасение вече да е станало и да има развитие“, каза Уручев. Той прогнозира, че Мадан ще става все по-хубав град благодарение на хората, които работят и живеят в миньорската община.

След честванията в Мадан двамата министри и официалните лица уважиха и миньорите в Златоград, където също бе отбелязан професионалният празник на заетите в миннодобивната промишленост.

Вирни се горе