Духовден в Смолян – празничен и с размисли…

Духовден в Смолян – празничен и с размисли…

Смолянчани отново показаха смирение и почит към Светия Дух, изпълнили едноименната църква в града на първия ден след Петдесетница – понеделник. Храмовият празник на църквата „Св. Дух“ в Смолян бе и първи храмов празник тук за скоро назначения енорийски свещеник Иван Василев. Заедно с презвитера Недялка, приближени до църквата енориаши, църковния хор и дарители бе подготвено достойно отпразнуване на Духовден.

Божествената света Литургия за храмовия празник бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който служи заедно с енорийския свещеник Иван Василев, секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от църквата „Св. Неделя“ в Райково и отец Васил Маджаров от църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Устово.

Помощници в служението бяха икодяконите Даниел Апостолов, Георги Гаджев и Илия Михайлов. Разбира се, определена роля за празничността на Литургията имаха и хористите от църковния хор при храм „Св. Дух“.

Архимандрит Висарион и иконом Запрян Шиков осветиха принесените с благодарност питки, хляб и сладкиши. А в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет.

Архимандрит Висарион благослови всички присъстващи и семействата им, пожела Бог да пази този град и жителите му, които да принасят благодарствени молитви. Той се обърна към всички с призив да имаме Божия любов и общението със Светия Дух, за да имаме в сърцата си мир и благодат. Както посочва св. ап. Павел: „Плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание, себеобуздание…“ Изключително необходимо за днешния ни ден! А св. апостол Матей пише: „Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро и плодоносно …“

Неслучайно Църквата е установила празнуването на Светия Дух, който е

Животворящ, Единосъщен с Отца и Сина, който е Подател на живота и който е говорил чрез пророците. Който е навсякъде. И у нас самите… и би трябвало да се научим да го слушаме. Да го поканим „да ни очисти от всяка сквернота и да спаси нашите души“. Колко размисли предизвикват тези слова за времето, в което живеем, и за нашето желание или нежелание да обичаме Истината, да я пазим и вървим напред успешно.

Храмовият празник завърши с изпълнение на “Многая лета” и с благословена трапеза.

Росица Примовска

Вирни се горе