Духовден в Смолян – благодатен празник

 Духовден в Смолян – благодатен празник

125-годишната църква „Св. Дух“ в Смолян, квартал Каптажа, отбеляза храмовия си празник с божествена света Литургия, прославяща Светия Дух и отправяща молитви да посети сърцата ни, да ни утвърди в Светите закони.

В присъствието на много вярващи празничното богослужение бе оглавено от архиерейския наместник архимандрит Висарион в съслужие с енорийския свещеник Иван Марински, секретаря на Архиерейското наместничество протойерей Запрян Шиков от райковския храм „Св. Неделя“, отец Николай Рангелов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в Момчиловци и отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово. Църковният хор на празнуващия храм с диригент пианистката Мария Узунова озвучаваше с песнопенията си цялото богослужение и предаваше още по-голяма тържественост на празника.

След светата празнична Литургия архимандрит Висарион благослови миряните в храма и ги покани да последват литията с храмовата икона на Света Троица, която се извърши около църквата. Отслужен бе водосвет за здраве и благоденствие на всички жители на града. Със слово за празника към богомолците се обърна прот. Запрян Шиков. Той призова да отворим сърцата си и те да станат жилища на Светия Дух, който милва и който благославя вярващите. Да се помолим за опрощаване на греховете, да укрепваме във вярата, да ни дари плодовете си – любов, радост, мир, търпение, благост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание.

Всички бяха поканени на празничната благословена трапеза.

Духовден е един от 12-те най-големи християнски празници. Чества се винаги в понеделника след Петдесетница /рождения ден на Църквата/ и е свързан със слизането на Светия Дух върху апостолите – първите и най-верните ученици на Христос.Тогава всички получават просветление и тръгват да проповядват на другите народи християнството.

Вирни се горе