Професионална гимназия по техника и технологии въвежда дуално обучение – учениците учат и работят

 Професионална гимназия по техника и технологии въвежда дуално обучение – учениците учат и работят

За първи път в Смолянска област в Професионална гимназия по техника и технологии “Христо Ботев“ – гр. Смолян се извършва прием за дуална система на обучение. Приемът е за ученици, завършили седми клас и е за специалност „Машини и системи с цифрово – програмно управление“.

Учениците ще имат възможност да учат в гимназията и едновременно с това да работят във водещи фирми в града, като получават трудово възнаграждение. След завършване на обучението си, те ще могат да останат на работа във фирмата като висококвалифицирани специалисти, както и да продължат образованието си във висше учебно заведение с финансова подкрепа от работодателите си.

Още една новост в ПГТТ – прием за новата за страната специалност „Приложно програмиране“ – за ученици със завършен седми клас, съобщиха от учебното заведение.

Специалността е отговор на недостига на квалифицирани кадри в сферата на информационните технологии и необходимостта от предоставяне на висококачествено практическо обучение. Обучението по тази специалност е съобразено с нуждите на софтуерната промишленост и е подкрепено от специалистите в сферата на ИТ технологиите. От значение за бъдещата реализация на завършилите тази специалност е голямото търсене на такива специалисти, както и факта, че в България най – високото заплащане е именно в ИТ сектора.

Традиционно ПГТТ осъществява прием и в предпочитаните от деца и родители специалности – „Автотранспортна техника“ – за завършили седми и осми клас и „Компютърна техника и технологии“ – за завършили осми клас. За учениците, които не са от Смолян ПГТТ предоставя своето добре уредено ученическо общежитие срещу най – ниската в града такса. Дори учениците в затруднено материално състояние са освободени от такса! Настанените в общежитието ученици ползват безплатно безжичен интернет, отопление с климатици, непрекъснато топла вода, консултации и помощ от учителите по всички учебни предмети, а общежитието е в двора на училището.

Вирни се горе