Доставиха контейнерите "антимечка” в Смолян, разпределят ги в проблемни селища

Доставиха контейнерите "антимечка” в Смолян, разпределят ги в проблемни селища

В базата фирма – “Титан Клинър”, която почиства община Смолян бяха доставени 20-те “антимечка” съдове за смет. Контейнерите са предназначени за селищата и планинските местности с чести мечи нападения и целят да предотвратят привличането на дивите животни в близост до населените места от изхвърляните хранителни продукти, съобщиха от фирмата.

Съдовете тип “Бобър” са снабдени със специална механична заключалка, която не позволява лесно отваряне на капака, с който контейнера се затваря. Община Смолян е първата в България с подобни съоръжения. Придобивката цели да задържи мечките в гората, а не около населените места, за да има по-добро съжителство между хората и този вид бозайници. Средствата за закупуването са отпуснати по проект “Опазване на дивата коза и кафявата мечка чрез изпълнение на компоненти на плановете за действие за дивата коза и мечката в България”, финансиран от Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013г., с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България, спечелен от Сдружение за дива природа “Балкани”.

На всеки съд ще има стикер с целите на проекта, както и призив хората задължително да заключват коша със специалният механизъм. Устройството е достатъчно здраво и е изчислено, че може да удържи на меча инвазия. Поради тази причина ще бъде трудно да се използват от деца. До дни община Смолян ще предостави на “Титан” разпределение на кошовете, за да може да се доставят по места. Служителите на фирмата също ще бъдат обучени как да почистват “Бобрите”. Те са произведени в град Рила още на 7 –ми август т.г., като са доставени с ТИР до Смолян. Експертите от “Балкани” обясниха, че за да има ефект хората задължително трябва да заключват контейнерите, а не само да бутат капака.

Вирни се горе