Доброволци сменят течащ покрив на музей

Доброволци сменят течащ покрив на музей

Покривът на културно-историческия музей, който е една от атракциите в туристическото село, капе от години

Доброволци от родопското село Момчиловци сами ремонтират течащия покрив на местния музей със средства от дарения. За да спаси историята си, селото събра около 2 000 лв., които едва ли ще стигнат за възстановяването. В дарителската акция за цялостна смяна на керемидите, улуците и дървенията по покрива се включиха фирми, две кооперации в Момчиловци и десетки родопчани. Ремонта с доброволен труд започнаха трима майстори – Димитър Величков, Костадин Бояджиев и Георги Марков, които са и инициатори на акцията.

Покривът на културно-историческия музей, който е една от атракциите в туристическото село, капе от години. При всеки силен дъжд вода се слива по тавана и мазилката е повредена. Между изпотрошените керемиди на строената през 1980 г. институция е избуяла трева. Преди години покривът е ремонтиран по „Красива България”, но поправката се оказала некачествена.

Заради липса на пари миналата година община Смолян отказа средства за неотложния ремонт, но обеща подкрепа със строителни материали, които така и не отпусна. „Музеят е общинска собственост. Получихме писмо, в което от местната управа ни предлагат да го обезопасим и след това да стане неизползваем”, обяснява Величков.

Над 100 туристи минават през музея в Момчиловци през летните отпускарски месеци. Там те се запознават с миналото на селото – въстания, войни, построяване на църква и училище, както и с бита, обредите и културата на момчиловчани. Институцията разполага с картинна галерия, в която могат да се видят творби на Иван Мърквичка, Златю Бояджиев и др.

Вирни се горе