Доброволци маркират туристически пътеки в района на Горното поречие на р. Арда

Доброволци маркират туристически пътеки в района на Горното поречие на р. Арда

Читалище “Проф. д-р Асен Златаров 1927” в родопското село Смилян организира доброволческа акция за подновяване на маркировката по четири туристически пътеки до природни забележителност и в района на Горното поречие на р. Арда.

Маркировката е поставяна в периода 2006 – 2009 г. и вече е остаряла или частично липсваща – вандализирана или унищожена от снеголома през март 2015 г. и от паднали дървета в резултат на заразяването на иглолистните гори от корояд.

Крайната цел на инициативата е да се осигури лесен и проследим достъп до обектите на природното наследство, така че туристите да стигат до тях само по маркировка с боя, поставена върху здрави широколистни дървета и монолитни скали.

Всеки желаещ може да се включи се в акцията в уикенда на 30 септември и 1 октомври и да помогне за разкастряне и отстраняване на паднали клони и суха дървесна маса по трасетата; поставяне на маркировка с боя и шаблони; заснемане на обектите на природното наследство и новата маркировка, за да бъдат публикувани във фейсбук страницата на Посетителски информационен център – Смилян.

Акцията е на 30 септември и 1 октомври като всещи желаещ може да участва и само в един от дните. Сборният пункт и за двете дати е в 9:00 ч. в Посетителски информационен център – с. Смилян, община Смолян, ул. “Бреза” 18.

Пътеките са:

  1. с. Сивино – ЗМ “Ливадите” – вр. Ком – с. Арда (7 км)

  2. Пътека "Лековитите изворчета ": с. Смилян – м. Бакъджийско – м. Бориките – м. Лесон – м. Дупка (2 км)

  3. Панорамна пътека над с. Смилян, която се ползва и за трасе на ежегодно домакинстван от селото кръг от националния шампионат по планинско бягане всеки октомври (6 км)

  4. с. Рибница – мегалитен скален комплекс над крепост “Козник” (8 км)

Важно е да се знае,че участниците трябва да са пълнолетни, да са в добра физическа форма и издръжливост за планински преходи с дължина до 8 км на ден по пресечен терен и за работа с брадва и храсторез при разкастрянето на пътеките и отстраняване на паднали дървета.

Нужната екипировка- тристически обувки, подходящо за сезона планинско облекло, удобна раница.

Ако времето е лошо, акцията ще се отложи за следващите събота и неделя – 7 и 8 октомври.

Вирни се горе