До 20 % по-скъпи дърва за огрев прогнозират експерти

До 20 % по-скъпи дърва за огрев прогнозират експерти

Все повече хора от страната ще се отопляват на твърдо гориво заради очакваното повишение на цената на тока. Дървата и въглищата също ще поскъпнат и то до 20 %, прогнозират обаче специалистите, цитирани от БНТ.

От общинското дружество „Топливо" са категорични, че е въпрос на време да се повиши цената на дървата и въглищата.

Много от домакинствата, които са ползвали климатик, радиатор или някакво отопление на ток, отново ще минат на твърдо гориво, според експертите. Прогнозата е на базата на твърдението, че твърдото гориво все пак излиза по-икономично.

Горските стопанства дават възможност на желаещи сами да си съберат или отсекат дърва за огрев. Така кубикът излиза изключително евтино – между 32 и 36 лв. за различните региони на страната.

Цените на дървата от временен склад в гората варират в различните горски стопанства между 32 и 36 лв. за кубик широколистни, съобщиха търговци от Смолян. Заради дъждовете много родопчани не могат да стигнат до рампата на баира, казват от бранша. Търговците предлагат 1 кубик бук за 60 лв. Еловите трупи са по 38 лв. за кубик с превоз до дома на купувача. Ако клиентът поръча нацепени дърва, цената се увеличава с 10 лв. на кубик.

Вирни се горе