В с.Стойките се открива състезанието по ски бягане за купа „Кръстана Стоева”

В с.Стойките се открива състезанието по ски бягане за купа „Кръстана Стоева”

На 2 и 3 февруари т.г. в с.Стойките ще се проведе състезание по ски-бягане за Купа „Кръстана Стоева”. В спортната проява ще вземат участие скиори от всички възрастови групи в дисциплините спринт и бягане-класически стил. Организатори на състезанието са: БСФ, „Пампорово” АД, кметство с.Стойките, община Смолян, ГПК „Борика” – Стойките и Ски клуб „Родопа”. Днес от 18.00 часа в офиса на ГПК „Борика” ще се проведе техническата конференция, а от 19.00 часа в центъра на селото ще бъде открито състезанието, което се провежда под патронажа на кмета Николай Мелемов.

Кръстана Стоева е родена на 3.01.1941 г. в с.Стойките. Завършва гимназия в Чепеларе и ВИФ „Георги Димитров”. Работила е като началник сектор „Ски ориентиране и алпинизъм”, офицер в българската армия. Заслужил майстор на спорта. От 1956 г. до 1967 г. е в националния ни отбор по ски бягане. От 1959 г. до 1967 г. участва в две зимни Олимпийски игри – Скуо Валей през 1960 г., където на 10 км. се класира 9-та. В Инсбрук през 1964 г., заедно с още две български състезателки, е пета в щафетата 3х5 км. През 1966 г. става шампион на Зимната универсиада в Италия на 10 км. и щафета.

В протоколите на БФС името на Кръстана Стоева фигурира 35 пъти като шампионка, чиято спортна кариера започва от Родопа планина – преминала през Тирол, Алпите, Сиера, Скандинавието, завършва в Гренобъл и пак в Родопа планина в родното село, за да бъде 11 години на върха на родното и световно ски бягане, за да ни напомня за един живот, един човек, живял достойно, за една спортистка, донесла много слава и гордост на България.

А след 50-те години на миналия век с.Стойките се оформя като един от най-добрите ски-центрове в страната. Тук израстват и прекрасни скиори.

Вирни се горе