Днес в Бостина представят резултатите от проект "Артисти за промяна"

Днес в Бостина представят резултатите от проект "Артисти за промяна"

Днес от 11.00 часа, Фондация “За Родопите” в присъствието на зам.-кмета Марин Захариев ще представи резултатите от проекта “Артисти за промяна” в с. Бостина, финансиран от Европейската комисия в рамките на големия 3-годишен проект “Машинно отделение Европа” на международната мрежа на независимите културни центрове в Европа Trans Europe Halles (www.teh.net), на която Център за изкуства “За Родопите” е единственият български член.

Проектът “Артисти за промяна” е насочен към сътрудничеството на артисти с местните общности за намирането на неформални и иновативни решения за подобряване условията на живот на гражданите в Европейския съюз. Четири различни екипа в Бостина (България), Хенгершфорс (Швеция), Марибор (Словения) и Рига (Латвия) работят през лятото на 2012 г. с цел подпомагане на разрешаването на конкретен местен проблем. В българския случай Фондация “За Родопите” избра за тема “Лошата пътна инфраструктура в малките населени места”. В продължение на 20 дни под ръководството на режисьора Петър Тодоров и актрисата Десислава Минчева младите сценични дизайнери Айзък Уилкокс от Глазгоу (Шотландия) и Габриела Цонкова от София – двамата студенти в Академията за сценични изкуства в Глазгоу – работиха съвместно с жителите на с. Бостина. Те създадоха артистична инсталация от бетон със заглавие “Приземяващи се фигури”, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

30-метровото произведение на изкуството беше положено вместо пътна настилка на една от улиците в селото, която е в лошо състояние.

Вирни се горе