Днес ще се проведе национален форум на читалищата

Днес ще се проведе национален форум на читалищата

Днес в Смолян ще се проведе национален форум за читалищата. Участие в него до сега са заявили над 90 читалища. Форумът ще се проведе в сградата на Областна управа, съобщи ръководител РЕКИЦ”Читалища”- Смолян Недялка Мачокова. Предвидени са три модула. Първият е дискусия по глобална инициатива на тема „Културата – мост към развитието”. По нея ще се коментира новата стратегия на Министерство на културата – 2020; кандидатури за регистър за най-добри практики към ЮНЕСКО. Читалищата вече подадоха документи към организацията да бъдат вписани в регистъра за най-добри практики.

На семинара ще се представят част от тези добри практики, както и нови форми на културен диалог между общностите. Предвидена е и презентация за „Европейската година на гражданите”, „Културния продукт на читалището и начини за неговата реализация”и др.

Втори блок –практикум, включва темата: „Нови моменти във финансирането на читалищата през 2013 г.”, представен от Министерство на финансите.

Третият модул на националната читалищна среща е предвиден за „Тренинг, мониторинг и контрол по прилагането на Закона за Народните читалища”, тъй като той е свързан с много други български закони, обясни Мачокова.

Предвижда се националният семинар-тренинг да бъде два поредни дни, като във вторият ден ще се проведат индивидуални и колективни консултации по общини.

Вирни се горе