Днес се провеждат Орфическите мистерии в Триград

Днес се провеждат Орфическите мистерии в Триград

За пореден път в с.Триград ще се проведат Орфически мистерии. Тази година ще се извърши уникална възстановка на легендата за Орфей и Евридика по пътя им към ада, съобщиха организаторите. Традиционният оригинален празник в девинското село ще се проведе днес, 28 юли – събота.

Началото ще бъде дадено в 10 ч., а в 11 ч. ще бъде открита детска площадка в селото. В 11.30 ч. започва пресъздаването на стародавния обичай „Напяване на китки“. От 12 до 15 ч. е традиционният курбан на селото за здраве и берекет с фолклорна програма и народно веселие.

Орфическите мистерии започват в 19 ч. с възстановка на легендата за слизането на Орфей в пастта на Ада. Мита разказва как тракийският певец повежда любимата си към Долната земя през пастта на пещерата „Дяволското гърло“. В ролите ще се превъплътят смолянски актьори от трупата на актрисата Eмилия Ованесян.

Организатори на тазгодишните Орфически мистерии са "Туристическо дружество „Орфей 1970″ – гр. Девин, а съорганизатори са община Девин и кметството на с.Триград.

След уникалната възстановка за легендата на Орфей и Евридика ще се проведе рок концерт и дискотека на открито, а в полунощ по традиция ще прозвучи химна на България и ще има заря.

Вирни се горе