Днес е обявен за ден без велосипедисти-жертви на пътя

Днес е обявен за ден без велосипедисти-жертви на пътя

2 ноември е обявен за ден без велосипедисти-жертви на пътя, съобщиха от полицията.

На територията на ОДМВР-Смолян са засилени полицейските проверки за контрол над участниците в движението и нулева толерантност към нарушителите за предотвратяване и недопускане на тежки ПТП и ограничаване до минимум на ранените и загиналите, с цел запазване живота и здравето на хората.

През периода 01. 11 – 10. 11.2016 г. дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ПС с животинска тяга и др. чрез провеждането на кампанията “С безопасно пътно превозно средство през зимата”. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за изправност и съответствие с нормативните изисквания. Ще бъдат извършени проверки съвместно с органите на пътна полиция за наличие на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

При контрола ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ПС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; ще се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Денят 02 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя.

Вирни се горе