Днес е Банго Васил - ромската нова година

Днес е Банго Васил - ромската нова година

Днес е Банго Васил – ромската нова година. Това е един от най-големите и почитани празници от всички роми у нас. Освен Нова година, празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Васил (Куцият Васил) защитник на ромите.

По този повод кметът на община Смолян Николай Мелемов приветства всички роми от общината. В приветствието се казва:

"Драги съграждани, искрено и от сърце ви поздравявам с настъпването на Новата 2012 година. Нека тя бъде здрава, пълна с щастие, със семейна радост и много надежди. Желая над вас да бди Банго Васил, да ви окриля и насърчава, да ви дава кураж по трудния път към мечтите. Община Смолян се отнася с изключително уважение, грижа и разбиране към вас и към вашите проблеми, прави всичко по силите си, за да облекчи вашия бит, да осигури нормални условия да растат спокойно и да се учат децата ви, да бъдем заедно, да градим родния край, да правим живота достоен и смислен.

Като кмет на община Смолян ви уверявам, че без вас Смолян няма да е същия. Ние – всички негови жители сме част от историята, настоящето и бъдещето на нашия град. Затова, хванати за ръце, нека му дадем най-доброто от себе си, за да бъде той още по-хубав, по-подреден и изчистен. Смолян е нашият дом".

Вирни се горе