Директорът на ОД МВР-Смолян : Сериозни са кадровите проблеми в полицията, за две години са напуснали 120 човека

Директорът на ОД МВР-Смолян : Сериозни са кадровите проблеми в полицията, за две години са напуснали 120 човека

Кадровият проблем за ОД МВР Смолян е много сериозен. През 2014 дирекцията са напуснали общо 90 служители, през следващата, 2015 г., още 37. Назначени са седем души, т.е. за две години числеността на смолянската полиция е намаляла със 120 души.

Данните съобщи директорът старши комисар Николай Димов в предаването „На фокус” по ТФ „Фотон – К” с водеща Стефка Анастасова. „Незнам дали има друга структура, чийто щат да е намален почти с ¼. Към настоящия момент в ОД МВР Смолян има близо 60 свободни работни места, като само за РУ – Смолян те са 12.

За съжаление не се предвижда броя на полицаите да бъде увеличен значително”, каза стари комисар Николай Димов. По думите му има Районни управления, където недостигът на служители е почти 50 %, като Мадан и Златоград. Има населени места и общини, където няма 24-часово покритие на полицаи, като Баните, Борино.

„Това е част от политиката на правителството за оптимизиране на структурата. От 2013 г. действат критерии за ефективността на Областните дирекции, като се поставя акцента върху натовареността на служителите. Тук обаче не е отчетена спецификата на нашия регион. В областта има 244 населени места и осем града. Имаме сериозни проблеми за посещаване на всички тях. Въпреки това сме създали организация поне веднъж месечно наши служители да ходят във всяко населено място, но това е крайно недостатъчно. Хората искат повече полиция”, категоричен беше директорът на ОД МВР Смолян старши комисар Николай Димов.

На въпрос има ли нападения над самотни и възрастни хора в Смолянска област Димов заяви, че за миналата година такива не са регистрирани.

Вирни се горе