И тази година дипломантите на Техническия колеж – Смолян демонстрираха отлични знания

И тази година дипломантите  на Техническия колеж – Смолян демонстрираха отлични знания

На 15 и 16 юли в Техническия колеж – гр. Смолян към ПУ „Паисий Хилендарски” се проведоха Държавните изпити на завършващите студенти. Явиха се 29 студента от четирите специалности – „Електроенергетика и електрообзавеждане”, „Машиностроителна техника и технологии”, „Компютърни и комуникационни системи” и „Автомобилна техника”. И тази година дипломантите представиха интересни презентации на дипломни работи.

Особен интерес тази година предизвикаха разработките на дипломантите от специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане” Любомир Антонов, Георги Марински и Митю Христов. Техните дипломни работи бяха по актуални теми като: намаляване на разходите за електроенергия благодарение на по-пълното й оползотворяване и ограничаване на загубите; устройство за автоматично включване на резервно захранване на потребители от нулева категория и в областта на цифровите релейни защити, предназначени автоматично да открие наличието на повреда, да определи селективно повреденото съоръжение и да се възстанови нормалната работа на неповредените участъци. Дипломантите под ръководството на доц. д-р Диан Маламов и доц. д-р Слави Любомиров бяха изработили стендове, които да се използват в бъдещо обучение на студентите от специалност „Електроенергийна техника”. Дипломните проекти на Христо Каневски, Анастасия Чаталбашева, Иван Силков и Мая Левова от специалност „Автомобилна техника” отново бяха в подкрепа и развитие на студентски проект „Изграждане на подвижна лаборатория за изследване на процеси в автомобилната техника“ по договор с Фонд “Научни изследвания” на ПУ „Паисий Хилендарски”. Ръководител на проекта е проф. Любомир Станев, а консултант – доц. д-р Славчо Божков. Всеки от дипломантите отново е разработил определена част за доокомплектоване на подвижен стенд-лаборатория СЛ-1 за изследване на процеси в автомобилната техника: силова част на климатична уредба, част система за управление на климатична уредба, уредба за централно заключване и управление на страничните стъкла.

Дипломантите Милен Мишев, Стефан Пашалийски и Йордан Асенов от специалност „Машиностроителна техника и технологии” под ръководството на гл.ас. д-р Велко Рупецов и aс. д-р Емил Велев бяха работили по теми, непосредствено свързани със специфичната им дейност, изпълнявана от тях на работните им места. И тримата дипломанти показа отлични познания при боравенето с програмния проект Solid Works. Разработката на Ивайло Узунов от специалност „Компютърни и комуникационни системи” е на тема „Изследване на смесени схеми в платформи с отворен код” и е осъществена под ръководството на доц. д-р Слави Любомиров. Тя е пряко свързана със съвременния подход за качествена обработка на аналоговите сигнали чрез преобразуването им в цифрови, последващата им цифрова обработка и обратно им преобразуване в аналогова форма. Целта на разработката е усъвършенстване на подходите при изучаването на смесени схеми с оглед на това да се помогне на младите хора да овладеят специфичните компетенции за бъдещата им професионална реализация в областта на компютърните технологии. Това са само част от дипломните работи, които бяха защитени отлично. Дипломантите, които се явиха на държавен изпит, също показаха много добри знания.

Много сме доволни от представянето на нашите възпитаници, заяви доц. д-р Силвия Стоянова, директор на Колежа. Тематиките на разработките им са по актуални теми, със силна практическа част. Защитите на дипломните работи и резултатите от държавния изпит са поредното доказателство за добрата подготовка на нашите студенти, подчерта тя. На всички наши дипломанти пожелаваме да продължават да се доказват на своите работни места, успешно да продължат да се развиват и да защитават името на Колежа и на Пловдивския университет. Повечето от тях ще продължат обучението си в степен „Магистър” в ПУ и други висши училища по сродни специалност. Технически кадри се търсят непрекъснато от работодателите в региона. Затова обучението в Техническия колеж – Смолян е добра инвестиция, добави доц. Стоянова. Желаещите да се обучават в Колежа могат да кандидатстват: с оценките от държавни зрелостни изпити по Български език и литература или Математика, или Физика и астрономия, или с оценка от кандидатстудентски изпит-тест по Математика, положен в Техническия колеж, или с оценки от конкурсни изпити по Математика, Информатика или Физика, положени в друго висше училище в годината на кандидатстването. Редовният изпит ще се проведе на 22 юли, от 14.00 часа в Техническия колеж.

Велислава Райдовска

Вирни се горе