Дипломантите на Физико-технологичния факултет към ПУ демонстрираха отлични знания

Дипломантите на Физико-технологичния факултет към ПУ демонстрираха отлични знания

На 19 юли във Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски” се проведоха Държавните изпити на завършващите бакалаври и магистри. За база Смолян това е първият випуск, който ще придобие образователно-квалификационна степен „Бакалавър” и професионална квалификация „Инженер по компютърни и комуникационни системи”. Явиха се 19 студенти от специалност „Компютърни и комуникационни системи”. Дипломантите представиха интересни презентации на дипломни работи.

„Много сме доволни от представянето на нашите възпитаници”, заяви доц. д-р Слави Любомиров, ръководител катедра „Електроенергетика и комуникации”. „Всички разработки са по актуални теми, със силна практическа част”, изтъкна той. „Комисията се впечатли от разработката на Никола Раев, която е внедрена в реални условия”, добави той. Особен интерес тази година предизвикаха и разработките на дипломантите Лидия Узунова и Билял Ходжев. Актуалността на първата произтича от тенденциите на непрекъснатото развитие на проектирането и изграждането на по-сложни по структура и състав безжични комуникационни системи, което изисква използването на усъвършенствани методи за симулационен анализ и синтез. Втората е в областта на облачните технологии, които имат за цел да направят достъпа до компютърни технологии по виртуален начин чрез събиране на ресурси и осигуряване на достъп до тях през общ системен интерфейс. „Преди четири години станах възпитаничка на Техническия колеж, който днес вече е факултет. Това ми даде възможност да продължа образованието си в Смолян, близо до семейството ми. Искам да изразя своите благодарности към моите преподаватели за проявения професионализъм и търпение в обучението на студенти. Специално благодаря и на дипломния ми ръководител инж. Чекичев, благодарение на който постигнах този успех.”, сподели развълнуваната Лидия Узунова.

„Безспорна е важността на избраната за разработване от завършващите магистри Стоян Даскалов и Станимир Чуков тема „Проектиране и реализация на хардуерната и софтуерната част от APRS тракер (проследяващо устройство), базирано на микроконтролер”. Разработеното устройство съчетава възможностите на съвременните микроконтролери в комбинация с APRS и GPS технологиите и се използва в екстремни ситуации, когато мобилните комуникации отпаднат, включително и интернет връзката”, сподели доц. д-р Силвия Стоянова, ръководител на катедра „ЕКИТ” и зам. декан на Факултета. Това са само част от дипломните работи, които бяха защитени във Физико-технологичния факултет. Дипломантите, които се явиха на държавен изпит, показаха добри знания.

„Защитите на дипломните работи и резултатите от държавния изпит са доказателство за много добрата подготовка на нашите студенти”, заяви проф. д-р Невена Милева, декан на Факултета и заместник-ректор на ПУ „Паисий Хилендарски”.„На всички наши дипломанти пожелавам да се реализират и докажат на своите работни места, успешно да продължат да се развиват и да защитават името на Факултета и на Пловдивския университет”, добави тя.

„Тази година в резултат на преобразуването има повишен интерес от кандидат-студентите към нашия нов Физико-технологичен факултет. Това се дължи на актуалните специалности, по които предлагаме прием: „Автомобилна техника”, „Информационно и компютърно инженерство”, „Хардуерни и софтуерни системи”, „Медицинска физика” и др. Привлякохме за обучението на нашите студенти преподаватели както работещи специалисти от телекомуникационния бизнес в България, така и от Политехниката в Шенжен (Китай)”, подчерта проф. Милева. За желаещите да продължат обучението си Физико-технологичният факултет предлага разнообразни магистърски програми.

Вирни се горе