Деца от Смолян посадиха цветя в памет на жертвите от СПИН

Деца от Смолян посадиха цветя в памет на жертвите от СПИН

120 стръка червени вербени бяха засадени днес под формата на червена лента -символ на съпричастност и толерантност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Цветята бяха посадени от ученици от Ресурсния център в Смолян на специално подготвения и предоставен терен за озеленяване от община Смолян до кръговото кръстовище срещу Гранична полиция. Всяка година през третата неделя от месец май се отбелязва Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ /СПИН. Тази година този ден е 18 май и ще премине под мотото “Да задържим ХИВ в светлината на прожекторите”, съобщи преди инициативата Неделина Узунова от клуб “Здрави и щастливи” при РЗИ. Засадената панделка от червени цветя ще е акт за почит към починалите от СПИН и израз към съпричастност със засегнатите от болестта, посочи Наделина. Червената лента е символът, обединяващ хората в общата борба срещу коварната болест и е международен символ от 1991 г. Съвместната инициатива е на Община Смолян, РЗИ, Областния съвет на БЧК и Ресурсен център – Смолян е по повод 18 май – Ден в памет на починалите от СПИН.

С тази инициатива ученици и институции ще потвърдим ангажиментите си на местно и национално борба в борбата срещу пандемията СПИН, казаха организаторите на проявата.Те призовават на 18 май от 21.00 ч.да запалим на прозореца свещичка в памет на жертвите на СПИН и в знак на съпричастност към този световен проблем.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването, към 14 февруари 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната ни е 1852 лица. От началото на 2014 година към 14 февруари са регистрирани нови 22 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на ново регистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на ново регистрираните жени.

И през тази година 16 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 11 лица, в област Стара Загора – 3 лица, в областите Бургас и Хасково – по 2 лица, в областите Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе по 1 лице. Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 8 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на ново регистрираните намалява, от началото на годината са 2 лица.

Вирни се горе