Десетки села в Родопите са без телевизия

Десетки села в Родопите са без телевизия

Пет дни след като аналоговата телевизия бе изключена, от мултиплекс оператора “НУРТС-България” обявиха точните села и градове, в които няма покритие с цифров сигнал, като в Родопите има десетки села без Тв.

Според тези данни в 5 области – София-град, Плевен, Добрич, Разград и Ямбол, няма проблеми и там всеки би трябвало да може да се възползва от предимствата на цифровизацията.

Най-много бели петна има в областите Велико Търново, Благоевград, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Перник, Смолян, София и Стара Загора. Общо 393 селища нямат достъп до сигнала на мултиплекса, който разпространява Би Ти Ви, Би Ти Ви Лейди, Нова телевизия, Диема Фемили, ТВ7, Нюз 7, Ринг+1. 78 от тези села се намират в област Велико Търново, 39 са в област Габрово, 36 са в Смолян, а 32 са в област София. При мултиплекса, който разпространява БНТ 1, БНТ 1 HD и БНТ 2, покритието също е на 96.2 от населението. При цифровата магистрала, която носи телевизия BG on Air, достъп нямат 662 населени места, тъй като тази мрежа е с обхват 85%. Но и там, където сигналът се лови, често се налагат допълнителни настройки. При цифровата телевизия няма шум или двоен образ, но пък тя също се влияе от различни фактори – като високи дървета например. “Приемането на ефирна тв с вътрешна антена става само в големите градове или при липса на препятствия на сигнала”, съобщиха вчера от “НУРТС”. Обяснението на оператора какво значи “покритие”, разпространено на 4 октомври, обаче е повече като за експерти: “Елементите на антената да са разположени вертикално на земята и антената да е монтирана на 10 метра над нивото на земята. Тя трябва да бъде насочена към най-добрия сигнал и да има усилване над 10dB (d). Затихване във фидера (кабела между антената и приемника) под 3dB е последното условие, за да може покритието да е налице”.

Вирни се горе