Десетки "изгоряха" с имоти "на зелено"

Десетки "изгоряха" с имоти "на зелено"

Строителят взима парите, а след това ипотекира земята

В Смолян десетки семейства казват, че са жертви на строителен предприемач. Хората закупили жилища и офиси на зелено. Впоследствие станало ясно, че земята е ипотекирана от строителя. Сега някои от имотите се продават от банката, други вече са с нови собственици, а срещу предприемача е повдигнато обвинение за измама. Багажът на семейство Николови е на улицата. А те живеят при дъщеря си. Причината – апартаментът, за който платили на строителя Георги Панайотов – 55 хил. лева, вече е собственост на банката.

На съседната улица има още потърпевши. Този път свързани с бизнес сграда. През 2008 година за нея отново на зелено стоматолози закупуват кабинети. Днес и те загубили както парите си, така и собствеността върху помещенията. Сградата е продадена на нов строителен предприемач, който на свой ред продал помещенията на нови собственици, съобщава Нова телевизия.

Потърпевшите водили съдебни битки. Доказали, че дали пари на предприемача. Снабдили се с изпълнителни листове. Но и до днес никой не си е върнал и стотинка. Загубили обаче съдебната битка за собственост на жилищата и офисите, обяснява адвоката, представляващ 15 от засегнатите семейства.

Сред потърпевшите е и Юлиян, който твърди е бил заплашван заради сигнала, който е подал срещу строителния предприемач.

В прокуратурата също има жалби срещу Панайотов. Образувани са две досъдебни производства, като по единия случай му е повдигнато обвинение за измама.

В телефонен разговор предприемачът Панайотов обясни, че не желае да застава пред камера докато тече разследването. Категорично отрече да е заплашвал някой от клиентите си. /БЛИЦ

Вирни се горе