Деня на добротата отбелязаха незрящи в Смолян

 Деня на добротата  отбелязаха  незрящи в Смолян

Международният ден на слепите хора, определен от ООН през 1946 г. ,и Световният ден на добротата от 1998 г. са обединени в една дата – 13 ноември, за да има солидарност и милост, добрите зрящи хора да подкрепят слепите. Не само символично, а конкретно.

Съюзната организация на слепите в Смолян отбеляза този ден на раздумка и богата трапеза. Ние не го празнуваме, определи председателката Теменужка Миткова, а го отбелязваме, защото не се празнува слепота. Събираме се, защото хората са доволни, че сме заедно. Членовете ни искат нещо да се случва и всеки да си намери своето място в живота. От началото на септември досега сме провели две смени за лечение в Шипково, екскурзия до Перперикон. Освен Деня на добротата съюзната организация подготвя среща и за Деня на инвалидите, който е на 3 декември. Всяка сряда в базата в Устово имаме ръкоделни занимания за изработка на цветя от мъниста и сувенири. Групата за народни песни печели отличия на фестивали. Риболовците на състезания – също.

Устойчивият живот на организацията е грижа на председателката й Теменужка Миткова, на председателката на контролния съвет Юлия Аянска и техническия сътрудник Златко Златанов, който е майстор на акордеона и фактор за настроението.

В обръщението си пред присъстващите Теменужка Миткова посочи изследване на учени, които констатират, че добрите хора по-малко боледуват и живеят повече. Когато човек направи нещо добро за другите, в него се повишава нивото на лимфоцитите и се разширяват кръвоносните съдове, неговият мозък изработва по-голямо количество хормони на щастието, цитира тя и за пореден път призова за по-голяма активност и желание членовете на организацията да упражняват своята воля за по-лесен и добър начин на живот. Със съжаление отбеляза, че никой не е пожелал да овладее Брайловата система за писане и четене, която се използва от милиони слепи и слабовиждащи хора по света. Все още е мечта да се сформират отбори по канадска борба, лека атлетика, по шах и табла за слепи. Не бива в спорта да сме на последно място в страната, заяви Миткова, защото имаме възможности, но е нужно да повикаме и желанието. Тя посочи, че организацията може да подкрепи социално слабите си членове с доставка на говорящ ръчен часовник, говорящ будилник, бял бастун, лупи за четене.

За Деня на добротата и на незрящите от името на пенсионерския клуб в Устово бяха поднесени цветя и подарък. До късно пред деня хората се радваха, че са заедно.

Росица Примовска

Вирни се горе