„Ден на отворените врати” се проведе в Районен съд - Чепеларе

 „Ден на отворените врати” се проведе в Районен съд - Чепеларе

На ученици от 7-ми, 8-ми и 11-ти клас и преподаватели от СОУ „Васил Дечев” гр. Чепеларе беше представена презентация от председателя на съда Славка Кабасанова и районния съдия Десислава Петрова за това какви видове дела се разглеждат в Районен съд-Чепеларе – граждански и наказателни.

Съдебният заседател Надежда Мангадашева- учител в СОУ „Васил Дечев” гр. Чепеларе, запозна присъстващите със статута на съдебния заседател- кой избира и назначава съдебните заседатели, кои граждани могат да бъдат избрани за такива, какви са задълженията и функциите им, при разглеждане на какви дела са част от съдебния състав. На достъпен за учениците език разясни, че да си съдебен заседател не е професия, а обществен ангажимент, преките си впечатления от работата като съдебен заседател при участието й като такъв по 8 дела през 2015 г.

Присъстващите изгледаха 10 минутен филм за детското правосъдие в България, заснет по проект на ВСС.

Служители от звено „Съдебна охрана” – Смолян запознаха присъстващите със своята дейност по охрана на сградата на съда, на конвоиране за съдебни заседания на задържани лица и демонстрираха използваните от тях помощни средства – белезници за ръце и крака, колан и други.

Учениците имаха възможност да облекат тоги на съдии и прокурори. Посетиха специално оборудваната стая за изслушване на деца в съда, съгласно чл. 15 от Закона за закрила на детето и имаха възможност да добият преки впечатления от специализирания софтуер за незрящи и слабовиждащи хора „SpeechLab”, инсталиран на компютър в стаята за четене на дела.

Вирни се горе