Дават хранителни продукти по трети транш на социално слабите

Дават хранителни продукти по трети транш на социално слабите

От 1 до 22 ноември 2011 г. ще бъде осъществен последният – трети транш за предоставяне на хранителни продукти по програма „Благотворителност -„Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица". Схемата се прилага от ДФ „Земеделие" в партньорство с Българския червен кръст (БЧК) и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). За целта в Смолянска област са разкрити 16 временни пункта, във всяка една от общините. За улеснение на бенефициентите от Смолян и Девин са разкрити допълнителни пунктове в селищата. В програмата са включени 16 МОЛ и 40 доброволеца, съобщи Мария Делева – директор на ОС на БЧК в Смолян. Програмата се финансира изцяло с европейски средства и е насочена към най-уязвимите слоеве от обществото. Подсигурен е ресурс за администриране на процеса, за регионален склад и транспорт на продуктите до временните пунктове. В този, трети транш на програмата отново ще търсим доброволното партньорство на кметовете от общините и малките населени места, каза Делева. За част от тях това ще е първия социалне ангажимент към населението по моста и се надяваме на проявено разбиране и съдействие от тяхна страна. Регламента на програмата е всеки бенефициент да получи продуктите лично или с заверено пълномощно.

Право на тази помощ имат всички, които са получавали помощи за отопление през зимния период на 2010-2011 година, неосигурени майки или осиновителки, които са били на помощи от Дирекция „Социално подпомагане" през предходната календарна година до навършване на детето на една година, както и правоимащи, получавали месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания.

Помощите включват по 6 кг. брашно, 6 кг. ориз, 8 кутии консерви с лозови сарми, 4 пакета спагети, 6 пакета нишесте, 2 кг. грис, 4 кутии обикновени вафли.

Вирни се горе