Дървата са основен източник за отопление на жилищата в област Смолян

Дървата са основен източник за отопление на жилищата в област Смолян

91.8% от обитаваните жилища в област Смолян се отопляват с дърва. Това показват данните от последното преброяване на населението и жилищния фонд,съобщиха от ТСБ-Смолян.

Почти всички селските къщи в областа използват това гориво. В 165 села отоплението на жилищата е изцяло с дърва.

С дърва се отопляват 99% от жилищата в общините Борино и Доспат, в 4 общини (Баните, Девин, Неделино и Рудозем) – процентът е над 95, в три общини (Златоград, Мадан и Чепеларе) - 93, а в община Смолян - 84. В областния град дървата гарантират топлото в 78% от жилищата.

Въглища се ползват в около 9% от жилищата, обикновено допълвайки отоплението с дърва. В община Борино присъствието им като топлинен източник е почти символично - 0.4%, а най-голям е дялът им в Неделино - 28.8%, Мадан - 17.7% и Златоград - 13.3%. Eлектричеството осигурява топлинен уют в 10.9% от жилищата. Делът на жилищата в селата отоплявани с ток обаче е 1.8%, докато в градовете е 19.1%. В Борино и Доспат потребителите на електричеството като вид отопление са 0.5%, а в община Смолян са 21.4%. Нафтата е най-слабо предпочитаното гориво. Дялът и в областта е 0.4%, като в община Неделино няма домакинства отоплявани с нафта, а общо за областта тези жилища са едва 185, от които 19 в селата. За отопление на 218 (0.5%) жилища в областта се използва газ.

Другите видове отопление, различни от горепосочените, като пелети, термопомпи и др. има само в 129 (0.3%)жилищата. Сборът от процентите надвишава 100, тъй като някои от жилищата се отопляват с повече от един източник.

Вирни се горе