Дърва и строителни материали пречат на огнеборците за гасене на пожари

Дърва и строителни материали пречат на огнеборците за гасене на пожари

През месец юни служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, извършиха проверки на пожарни хидранти на територията на Община Смолян. При проверката се констатира, че някои пожарни хидранти не бяха открити и проверени поради невъзможността за достъп до тях.

Голяма част от населението на града ни складира дърва за огрев и строителни материали върху пожарните хидранти, а шофьорите паркират в непосредствена близост или върху тях.

Добре е да се знае, че съществува нормативна забрана за гореспоменатите действия /чл.20т.4 от Наредба 8127з-647от 01.10.2014г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите/. Всеки, който не спазва изискванията на наредбата може да бъде подведен под отговорност и да бъде наказан с административно наказание глоба от 200 лв. до 2000 лв.

Пожарните хидранти са особено важни за пожарникарите, за да водоснабдят автомобила в случай на пожар и за гасене на сгради намиращи се непосредствено до него. При невъзможност да се ползва хидранта се увеличава времето за гасене, а това понякога може да касае човешки живот.

Вирни се горе