Дариха две камбани на църквата „Св.Неделя” в кв. Райково

Дариха две камбани на църквата „Св.Неделя” в кв. Райково

В навечерието на Рождество Христово църквата „Св.Неделя”в смолянския квартал Райково получи дарение – две нови електронни камбани. Новината я съобщи отец Запрян Шиков, който обслужва храма. Спомоществовател е смолянчанинът Марио Куцев. Той е пожелал да направи дарението за здраве и добруване на своето семейство. А явно и носталгични чувства са повлияли на решението му, тъй като заедно със семейството си живее в Холандия.

И така, райковската църква разполага с четири камбани – две стари, които тежат по 180 и 140 кг, и две нови – съответно по 70 и 45 кг, поясни отец Шиков. И добави, че, за да се задвижат едновременно и четирите, е необходим обучен човек, звънар, затова се използват само новите.

По думите на свещеника те са по-благозвучни от старите, но като всяко ново нещо, се приемат от някои хора с предубеждение. За тяхно успокоение, той заяви, че старите камбани са действащи,/ не са им отрязани езиците/, и когато е нужно, могат да се задвижат. По думите му с електронни камбани разполагат църквите в Чепеларе и Пампорово, а в големите градове са предпочитани.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе