Д-р Даниела Дариткова: Има противоречия между страните за болницата в Девин

Д-р Даниела Дариткова: Има противоречия между страните за болницата в Девин

Темата с Девинската болница се политизира. В никакъв случай от ГЕРБ не сме били неискрени в намеренията си да възстановим дейността на лечебното заведение, което обслужва три общини, заяви пред медиите депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя припомни, че здравното министерство по времето на ГЕРБ не е отнело разрешителното за дейност на болницата именно с цел да й даде шанс да заработи отново.

„Процедурата за ново разрешително е дълга и целта ни беше поне това да спестим като усилия за отваряне на болницата“, подчерта депутатът. Съдейки по публикации в медиите д-р Дариткова смята, че се тръгва по един път, който е извървян – отново се прави план за стабилното развитие на лечебното заведение, който трябва да бъде одобрен от финансовия министър, защото по негово мнение структурата, която се създава трябва да бъде устойчива.

„От една страна лицата на протеста свързани с възстановяване дейността на болницата казват, че ще се отворят 4 отделения. Здравният министър обявява, че ще се отворят толкова отделения, колкото позволява покриването на медицинските стандарти. Нещо, което ние сме заявявали многократно“, коментира ситуацията д-р Дариткова. Тя е категорична, че има противоречия в това, което казват представителите на Коалиция за България и здравният министър.

„От друга страна най-вероятно се върви в посока на търсене на безлихвен кредит – нещо, което беше заявено категорично от предишния министър на финансите, че не е възможно от законова гледна точка. Ако се тръгне отново към отваряне на общинското дружество, трябва да се преодолее проблемът със сградата, а знаем, че тя е в капитала на фалиралото дружество и върху нея има наложени запори. Този проблем още стои “, припомни депутатът от ГЕРБ. Според нея в Девин има още по-голяма драма, защото е починала, за съжаление, общопрактикуваща лекарка с пациентска листа от 3000 души, които остават без първична помощ.

„Казусът със здравното обслужване трябва да се решава експертно, а не политически. Факт е обаче, че по време на предизборната кампания здравната тема се използваше безскрупулно, политически, като залога са хората. Понесох целия негатив. Цялата отговорност се прехвърли на мен, но съм готова отново да дам своята експертна помощ, ако ми бъде поискана, защото хората в Девин заслужават качествено здравно обслужване“, каза още д-р Дариткова.

Вирни се горе