Чрез игри и решаване на казуси, ученици от 5 училища от Маданско показаха умения по безопасност на пътя

Чрез игри и решаване на казуси, ученици от 5 училища от Маданско показаха умения по безопасност на пътя

Нетрадиционната надпревара бе организирана от Община Мадан, Отдел “Закрила на детето”, ОД МВР – Смолян, РУП – Мадан, РЗИ – Смолян и РИО на МОМН.

Чрез игри и решаване на казуси, ученици от 5 училища от община Мадан имаха възможност да демонстрират и усъвършенстват уменията си за адекватно поведение в извънучилищна среда. Спортният празник, наречен „Градски сървайвър”, се проведе на 17.10.2012 г. на площада пред Народно читалище „Иван Вазов” в гр. Мадан.

В атрактивните надпревари взеха участие отбори от 5 училища – СОУ “Отец Паисий” гр. Мадан; СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Върбина, ОУ “Н. Й. Вапцаров” гр. Мадан, ОУ ”Христо Ботев” – с. Букова поляна и ОУ “Васил Левски” – с. Боровина. Всяко от учебните заведения излъчи отбор от 4 ученика от 6 и 7 клас, които мериха сили в игри, изискващи различни умения – бързина, сръчност, съобразителност, майсторско управление на велосипед, познания по безопасност на движението по пътищата, оказване на първа помощ и уменията си за ориентиране в непозната градска среда. Учениците демонстрираха сръчността и бързината си като скачаха с чували, преминаваха по зигзагообразна линия между конуси, топкайки пинг-понг топче върху хилка, без да позволят на топчето да падне на земята. След това демонстрираха и уменията си за ориентиране в непозната градска среда, като трябваше да намерят по изтеглен номер стая в сградата на Общинска администрация Мадан, съобщиха от пресцентъра на полицията в Смолян.

Състезателите трябваше по най-бързия начин да стигнат от площада до сградата на общината, спазвайки всички правила за безопасност на движението. В стаята получиха от общински служител пъзел с изобразен пътен знак, който трябваше да подредят и да назоват неговото значение. Една от игрите предостави възможност на учениците да покажат уменията си за оказване на първа помощ на пострадал – обездвижване на счупена ръка в областта между китката и лакътя. Последната игра изискваше майсторство при управление на велосипед. Състезателите най-напред решаваха тест с въпроси по безопасност на движението, след което с велосипед преминаваха на зиг-заг между конуси, спазвайки пътните знаци и сигналите, които трябва да подава велосипедиста при извършване на маневри. След това, в движение с велосипеда, да пренесат чаша, пълна с вода от една маса до друга, без да я разлеят.

По време на състезанието, в паузите между игрите, пътният полицай Валентин Арнаудов от РУП – Мадан припомни на присъстващите деца и възрастни основните правила за безопасно движение по пътищата за пешеходци и велосипедисти.

На нетрадиционната надпревара присъстваха и заместник-кмета на Мадан Бисер Минчев, директорът на ОД МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев и началникът на РУП – Мадан главен инспектор Николай Димов.

Жури от представители на институциите, организирали надпреварата, оцени представянето на състезателите и оформи крайното класиране.

Първенец в състезанието “Градски сървайвър” стана отборът на СОУ “Отец Паисий” гр. Мадан; на второ място се класира отборът на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Върбина; трети се класира отборът на ОУ “Васил Левски”- с. Боровина; четвърти и пети станаха съответно отборите на ОУ ”Христо Ботев” – с. Букова поляна и ОУ “Н. Й. Вапцаров” гр. Мадан.

За финал на своеобразния празник служители от ОД МВР – Смолян и РУП – Мадан направиха атрактивни демонстрации пред децата на задържане на правонарушител и на уменията на служебните кучета, допълни говорителят на полицията.

Още снимки в рубрика “Галерия”.

Вирни се горе