Членове на Сдружение "Родопски Хайдути" ще бранят интересите на жителите на родопското село Лъкавица

Членове на Сдружение "Родопски Хайдути" ще бранят интересите на жителите на родопското село Лъкавица

На 29 март членове на Сдружение “Родопски хайдути” се срещнаха с кмета на Лъки, г-н Симеонов, във връзка с назряващото недоволство от страна на местните жители в с.Лъкавица, които са против възстановяване на мюсюлмански молитвен дом.

Припомняме, че в малкото родопско селце се прави опит да бъде възстановен изоставен стар мюсюлмански молитвен дом, което предизвика недоволство на хората в Лъкавица, а местните са подготвили петиция с призив към държавните институции да спрат проекта.

Родопското село Лъкавица има 16 постоянни жители. Всички те са възмутени от намерението на мъж от сирийски произход да възстанови изоставения от близо 70 години молитвен дом. Преди няколко месеца дошъл в селото с хора от мюфтийството и започнал да снима имота. Гостите обяснили, че с дарени средства от чужбина ще ремонтират сградата.

Към тази идея не останаха безразлични представителите на Сдружението, които проведоха нарочна среща преди дни с кметове на населените места и жители на района.

“На срещата ни беше обещано, че няма да се допусне реставрацията /строеж, на каквато и да е било постройка/, без документална обосновка и най-важното без желанието на местните хора”, съобщи председателят на родопските хайдути Манол Ружинов. Обещано беше и пълно съдействие за жители, които отстояват позицията си!, допълни още Ружинов. Местните жители се притесняват, че се прави опит да бъде подменена идентичността им на българи.

Кметският наместник на Лъкавица Трайчо Мешев и неговата съпруга Галя Мешева, заедно с много други жители на селото, и тези, които живеят в гр.Лъки ще продължават да се борят за разрешаване на проблема с цената на всички сили.

От своя страна Сдружението е сигнализирало органите за вътрешна сигурност, относно дейността на сириеца Ахмет Ал Юсев.

“Ние оставаме в готовност да помогнем по всякакъв начин на тези достойни българи от едно малко родопско селце, които бранят всеки сантиметър от бащината земя в името на България”, заявиха от Сдружение “Родопски хайдути”.

Местни жители на гр.Лъки и околията започват подписка в подкрепа на инициативният комитет от с.Лъкавица.

На снимката : Кметският наместник Трайчо Мешев и съпругата му Галя Мешева . Заедно с местни жители отделят от пенсиите да съберат 800 лв за да водят дело .

Вирни се горе