Членове на Сдружение „Родопски хайдути“ почистиха крайпътната чешма на връх „Рожен“

Членове на Сдружение „Родопски хайдути“ почистиха крайпътната чешма на връх „Рожен“

Членове на Сдружение „Родопски хайдути“ почистиха крайпътната чешма на връх „Рожен“, където се намира паметната плоча на създателя на Роженския събор отец Ангел Инджов – Комитата. Според юнаците Роженския събор е на родопчани и на всички българи, които усещат с душата си полъха на необятната планина, съобщи Дарик.

„Няма как да се проведе Роженския събор, а паметната плоча и чешмата да бъдат в такова състояния, заявиха младите родопчани“, категорични са членовете на Сдружение „Родопски хайдути“.

„Плочата и чешмата на човека, който е създател на Роженския събор години наред тънеше в мизерия. Това ли трябва да е отношението ни към този родолюбив българин? Именно затова се заехме да облагородим това място“, каза председателят на Сдружението Манол Ружинов.

Младежите окосили тревата, почистили, пребоядисали стената, която била изрисувана с всякакви надписи, събрали боклуците и възстановили пещта. Младите юнаци се обръщат с призив към всички преминаващи от тук, да е пазят и ползват по предназначение. „Българските паметници не заслужават това! Вечна памет на героите и никаква пощада за тези , които ги сквернят!“, категорични са родопските юнаци.

Ангел Инджов, известен като Комитата е роден в 1866 година в пашмаклийското село Карлуково, тогава в Османската империя, днес Славейно, България. Учи в родното си село, където в 1879 година завършва четвърто отделение. Остава от малък сирак. Работи като зидар, след което става предприемач в София. На 9 април 1895 г. е ръкоположен за свещеник в Цариград от митрополит Максим Пловдивски и на 20 юли заема овакантената от свещеник Емануил Беев енория в родното му село. След една година става свещеник в Долно Дерекьой. Под негово ръководство е построен параклисът на Рожен „Свети Пантелеймон“. В 1898 година е инициатор за провеждането на първия роженски събор, където се срещат родопчани от Свободна България и Османската империя.

Вирни се горе