Читалище „Бъдеще сега 2006“ – лауреат на Гражданската награда на ЕП за 2015 г.

Читалище „Бъдеще сега 2006“ – лауреат на Гражданската награда на ЕП за 2015 г.

Носител на престижната награда на Европейския парламент за България е НЧ „Бъдеще сега -2006”, с. Гудевица, община Смолян. На 9-ти октомври (петък) от 11 часа в Софийска градска художествена галерия ще се състои официална церемония по връчването на гражданската награда на Европейския парламент. Специален гост на събитието е президентът на Република България Росен Плевнелиев.

Народно читалище „Бъдеще сега“ в село Гудевица в Родопите (област Смолян) обединява екип от професионалисти в сферата на неформалното образование. Те работят в областта на младежката дейност, образованието и активното гражданство в Европа. Екипът е изграден от млади, търсещи, позитивни и отговорни хора, които през годините са обучили над 600 деца.

Ежегодната Гражданска награда на Европейския парламент се връчва на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ за принос към по-добро взаимно разбирателство, както и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Сред лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2014 г. са доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. Гражданската награда на ЕП е присъдена на 43 лица и организации от държавите членки, сред които и покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“.

От 2008 г. насам Гражданската награда на Европейския парламент се присъжда на личности и организации, допринесли за по-доброто взаимно разбирателство, както и по-добрата интеграция между гражданите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), за улесняване на трансграничното сътрудничество, постижения в областта на културата и за принос в укрепването на европейския дух. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Вирни се горе