Читалища от област Смолян се включват в националната инициатива „Чети с мен”

Читалища от област Смолян се включват в националната инициатива „Чети с мен”

Читалищата от Област Смолян се включват с над 50 иновативни дейности по мащабно събитие с мото „Чети с мен“, по инициатива на Министерството на културата. В организационния комитет за „Чети с мен“ са и Министерството на образованието и науката, Асоциация българска книга, Фондация „Глобални библиотеки – България", както и сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и „Детски книги”. В организацията се включват: Съюз на народните читалища, Българска библиотечно-информационна асоциация, Български дарителски форум, Център за приобщаващо образование, Асоциация „Родители”, Национална мрежа за децата. Масовото четене ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев, съобщи Недялка Мачокова – ръководител РЕКИЦ “Читалища” – Смолян.

Смисълът да се организира масово четене е в това хората да се обединят около четенето без културни, демографски, поколенчески, технологични или поведенчески различия.

С кампанията, читалищата от област Смолян ще активират хората да общуват със словото и да се докоснат до любимите си български писатели и поети, ще се срещнат с популярни лица, ще обменят заглавия, любими цитати, книги, лични текстове, идеи за офлайн или онлайн места, на които да откриват редки или нови издания, да общуват чрез словото и четенето един на друг, от книгата на хартиен носител или в електронен вид, по нетрадиционен и изключителен начин.

Читалищата от област Смолян, са инициирали привлекателни и креативни дейности, като: „Къщичка за книги”; „Бабината библиотека” – размяна на книги и заглавия от любими автори на участниците в четенето;” Зелена библиотека” – четене на зелената поляна; ”Умната пейка” – на пейките в парка, желаещите оставят любима книга с послание и последвала обща среща за споделяне на впечатления.

Четене на площадното пространство пред читалището, където всеки носи любима книга, а пишещите четат свои произведения.

Паралелно с читателските кътове ще бъдат изградени и буккросинг зона, кът за четене на детски книги, илюстраторски работилници, както и кът за Кутия за приказки, където познати лица ще четат свои собствени текстове, допълни Мачокова.

Вирни се горе