"Чисти сърца": Получихме наградите си от епископ Арсений

"Чисти сърца": Получихме наградите си от епископ Арсений

Първоначално много се учудих, когато госпожата ми каза, че имам поощрение от Пловдивската света Митрополия. Бях написала есе за конкурса по повод християнския празник „Въведение Богородично“, макар че не влизам в регламента за деца от 1 до 7 клас, но бях впечатлена, че точно за този празник се организира конкурс, защото семейството е най-ценното, което имаме. Много деца биха могли да представят с текст или рисунка как виждат своето семейство и дали се чувстват пълноценно в него. Според мен трябва да участваме по-често в подобни мероприятия, тъй като за нас това е много полезно. Научаваме нови неща, преодоляваме притеснението и трупаме опит. По този начин се развиваме и усъвършенстваме в областта, в която сме добри.

От Смолян наградиха шест деца, две от които на първо място – Стоян Иванов за рисунка и Елена Щърбанова за есе.

В деня, в който бе награждаването, с вълнение тръгнахме за Пловдив.

Минахме през Бачковския манастир и се поклонихме пред Чудотворната икона на Света Богородица. В двора ни направи впечатление много високо пъстрото есенно дърво с оранжево-червени листа, а зад него тежеше от плод райска ябълка. Посетихме и Рибната църква „Св. Богородица“ в Асеновград. Там се измихме с лечебната вода от аязмото, в което плуват рибки. Този път видяхме само едната.

Продължихме за Пловдив. Посрещна ни г-жа Чолакова от просветния отдел в митрополитската църквата “Св. Марина“, където бяха и останалите наградени участници от конкурса. Отец Виктор ни поздрави, той е духовен надзорник на митрополията. От там отидохме всички заедно в студиото на Пловдивската православна телевизия. Някои влизахме за първи път в студио, а имаше много прожектори, оператори и журналисти. Казаха ни, че награждаването ще се излъчи по телевизията на 21 ноември в Деня на християнското семейство и православната младеж. Бяхме развълнувани и притеснени, но и щастливи. Тези, които бяха на първо място, четоха своите творби. А най-добрите рисунки бяха разположени по стените на студиото. Всички отличени получихме наградите – грамоти, икони, молитвеници. Връчи ни ги викарият /заместник/ на Пловдивския митрополит Николай епископ Арсений. Той зарадвано ни поздрави и ни препоръча да развиваме талантите си, да сме добри и честни и да не се поддаваме на вредните неща в живота. Каза, че за него е голяма радост да видя заедно родители, учители и деца с поклон и обич към Божията Майка.

От Смолян награди за рисунки получиха още Мария Ковачева на второ място, Даниела Николова на трето място и Надя Молова поощрение. Те и първенецът в конкурса Стоян Иванов работят под ръководството на госпожата по математика в Четвърто ОУ „Стою Шишков“ Милка Кокудева. От тази учебна година тя преподава дърворезба и рисуване и в Младежки православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Всички награди за рисунка във възрастовата група от 5 до 7 клас спечелиха нейните ученици.

Много сме благодарни, че беше организиран този конкурс и че се събрахме в Пловдив заедно пишещи и рисуващи деца от цялата митрополия, вдъхновени от Света Богородица.

Ангелина Тихомирова, 17 г.,

Клуб „Деца-журналисти“

Вирни се горе