”Чисти сърца” навлизат в новата духовна учебна година като пчелички усърдни

”Чисти сърца” навлизат в новата духовна учебна година като пчелички усърдни

”Чисти сърца” навлизат в новата духовна учебна година като пчелички усърдни. Да са чисти и усърдни като пчеличките им пожела митрополит Николай, когато ги покани за 3 дни в Кукленския манастир в края на учебната година. Оттогава досега децата по различни поводи се връщат към определението „пчелички” и това ги прави отговорни, колкото и да са малки все още. Обединени от вярата и идеята заедно да творят и да се развиват, децата в различните групи в „Чисти сърца” посвещават свободното си време на полезни дейности. Дори през лятото не спряха. Художниците направиха изложба в храма, групите по вероучение и пеене участваха в подготовката на храмовия празник и посрещане одеждите на Света Петка, донесени в Смолян от Пловдивския митрополит Николай заедно с духовна делегация. Доброволците от „Чисти сърца” организираха празник за своите връстници инвалиди на Смолянските езера, посветен на Европейската година на гражданите. Финансовата подкрепа бе от Европейския информационен център „Европа Директно”. Детски хор „Чисти сърца” заслужи песенен лагер в град Сандански за разучаване на нов репертоар. След Кукленския манастир и Батак, деца от „Чисти сърца” осъществиха поклонническо пътуване и незабравима среща с игумена на Хаджидимовския манастир, както и в Роженския манастир. Посетиха Националния парк-музей „Самуилова крепост” край град Петрич и си тръгнаха с молитва към Отечеството и българския народ. Радваха се на детския кът в двора на църквата „Свети Георги” в град Сандански, каквато мечта имат и за смолянските църкви. А манастирът „Козма и Дамян”, също в Сандански, ги предизвика спонтанно да запеят „Слава Тебе, Господи!”

Случайното съвпадение да са в една ученическа база в Сандански с деца от Дома в Широка лъка превърна дните в приятелство и подпомагане. Заедно рисуваха и пяха, играха с топки в басейна, разговаряха на различни теми, учиха се на милосърдие.

Доброволци от „Чисти сърца” приготвиха дарение за деца, затруднени да посрещнат Новата учебна година, а клубът по журналистика участва в подготовката и издаването на новия брой на вестник „Чисти сърца”. Всичко това се случи през лятната ваканция.

Всеки час, прекаран заедно в „Чисти сърца” под купола на храма, за децата е знак, че това не е случайно, а е грижа от страна на преподавателския екип и родителите за тяхното правилно духовно и творческо развитие. Новата учебна година започват с нови сили и с вяра, надежда, любов, какъвто е празникът, в който по традиция се отслужва благодарствен молебен.

Нека всички да са „Добре дошли!” на молебена на 17 септември от 17 часа в храм „Свети Висарион Смоленски” и заедно да се помолим за здраве и благоденствие на всички деца, родители и учители.

Вирни се горе