"Чисти сърца" на Бабинден в Левочево

"Чисти сърца" на Бабинден в Левочево

Пенсионерите от село Левочево решиха тази година по-различно да отпразнуват един от вълнуващите народни празници – Бабинден, затова поканиха деца да представят своя художествена програма и заедно да се веселят.

50 пенсионери заедно с кметския наместник Ангел Хворев посрещнаха с радост и усмивка десетина деца от центъра „Чисти сърца” в Смолян, но още по-изненадани бяха самите деца, виждайки пълна зала в читалището с усмихнати възрастни хора, които ги посрещат като свои внуци, а пред тях подредени с различни лакомства маси. „Бабинден е нашият втори голям празник след Илинден през лятото, когато всички искаме да сме заедно”, каза председателката на пeнсионерския клуб Николина Йовкова и поздрави най-сърдечно с професионалния й празник акушерката Росица Пехливанова, левочевска снаха. Покани я да извърши традиционния ритуал – измиване на ръце, като преди това припомни колко са били нужни и уважавани жените, „бабували” в миналото, когато е нямало родилни отделения и болници. Акушерката пожела колкото пръски и капки има в бакърчето, толкова общи радости да имат в селото и поздрави всички, че си живеят задружно.

Пенсионерите и децата от Младежкия православен център „Чисти сърца” бяха сърдечно поздравени от кметския наместник Ангел Хворев. Той се радва, че има живот в селото, независимо че тук са останали да живеят предимно пенсионери – тези, които преди са работили в града. Надява се техните внуци да последват примера им и селото да не обезлюдя, да се върнат и тук да си прекарат старините. С постоянен адрес в кметството са 141 жители, като в Левочево са 116 човека, в Писаница -11, в Хасовица – 14. Конната база в Левочево не е само атракция, а и бизнес. Това че има туристически интерес към Левочево принуждава кметския наместник да прави сметки и да търси възможности за възстановяване на туристическата спалня.

Детският хор на „Чисти сърца” с диригент Соня Белидерова-Цветкова изпълни художествена програма от песнопения и рецитации на стихове, определена по-късно от организаторите на празника като „стилна”. По желание на домакините учителките по вероучение Николина Жекина и Радка Георгиева направиха презентация с мултимедия на зимните християнски празници, започвайки от Андреевден през декември и стигайки до Атанасовден през януари. Завършиха с една прекрасна, вълнуваща притча – „Четирите свеща”. Когато Мирът, Вярата и Любовта се изморили да горят, защото хората са се отвърнали от тях, започнали да угасват. Детенцето се разплакало. Но Надеждата продължавала да гори и му казала: „Не плачи! Пламъкът на Надеждата трябва винаги да носим в сърцата си. Така ще запазим Мира, Вярата и Любовта за всички времена.”

Децата от ”Чисти сърца” посетиха и църквата „Св. Петър и Павел”, чуха разказа на клисарката Василка Язова. Тя им каза, че този храм е въздигнат като един от първите в Родопите – още през 1836 година и е мястото, което събира хората не само по Илинден. Традиция е 50-годишните набори от Левочево да събират лични средства за подарък на родното си село. Най-често даренията са били за църквата, според нея.

Вирни се горе