„Чисти сърца“ и приятели боядисаха и подариха 200 яйца

„Чисти сърца“ и приятели боядисаха и подариха 200 яйца

По традиция на Велики четвъртък Младежки православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян е организатор и домакин за боядисване на великденски яйца. Тази година със Съюза на инвалидите в Смолян и подпомогнати от милостиви хора закупиха 200 яйца и 60 козунака. На помощ за боядисването на яйцата се присъединиха и младите доброволци от БЧК в града.

Всеки се вълнуваше по своему за ритуала, който бе обогатен с разказа на учителката по вероучение Николина Жекина за Страстната седмица и за Христовото Възкресение. Тя припомни притчата защо се боядисват и подаряват яйца. Преди много векове един мъдрец отговорил на разплакано дете, което държало счупеното си яйце. Подал му своето и казал: „Мъдростта е да даваш, без да дириш сметка колко ти остава. И така да обичаш ближния, както Иисус бе заповядал на учениците си. Доброто ще остане в сърцето на ближния.“

Първото червено яйце боядиса председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева и с него натри бузките на малките деца, за да са здрави и вярващи. Разноцветни яйца в поднос бяха поставени пред иконата в храма на Св. Богородица за благодарност, че е родила нашия Спасител.

С великденски яйца и козунаци бяха посетени лежащите в отделението за хемодиализа на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ и детското отделение. Директорът на болницата д-р Марин Даракчиев посрещна децата с думите, че делото им е много благородно и им пожела да растат здрави и щедри, чувствителни към болките на другите и да им помагат. Благодари на „Чисти сърца“, че не за първи път да тук.

В чантите с яйца и козунаци имаше обръщение към пациентите за повече надежда и упование във вярата, за да има радост в домовете им и успехи. Бяха подарени и новите великденски вестничета „Чисти сърца“.

Козунаци и яйца бяха раздадени и на самотни хора, семейства с болни деца и възрастни, за да имат на трапезата си за Великден повече радост.

„Чисти сърца“

Вирни се горе