Четвъртокласници участваха в творческото ателие, посветено на Световния Ден на Земята

Четвъртокласници участваха в творческото ателие, посветено на Световния Ден на Земята

При голям интерес се проведе творческото ателие, посветено на Световния Ден на Земята – 22 април, организирано от РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, съвместно с Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян (РИОСВ) и Екоорганизация Диви Родопи.

Идеята да се организира и проведе творческото ателие е да се привлече вниманието върху опазването и съхраняването на живота върху Земята. Сред автентична среда, една от временните изложби „Горски приказки разказват Родопите“ в експозиционни зали на музея, се събраха представители на организаторите, на местните медии и ученици от четвъртите класове от СОУ „Отец Паисий“ – Смолян, водени от учителката г-жа Димитрова.

Уредник от музея представи замисъла за провеждане на творческото ателие и разказа подробности около честването на Деня на Земята.

Всички заедно – участници и организатори се впуснаха в претворяване на елементи от животинския и растителен свят на Родопа планина. Участниците имаха интересни решения в претворяването на заобикалящата ги природа. Рисуваха се животни и растения, изработи се цветен колаж върху картон, в който централно място заема Земята. Осигурени бяха природни и други материали като цветя, пръст, дърво, кълчища, канап, телени мрежи и др., от които в дървени поставки във формата на животни, участниците сътвориха невероятно красиви цветни решения, демонстрирайки творческите си умения и усет по отношение на аранжимент и композиция.

Някои от творенията попълниха временната изложба в музея, учениците си избраха няколко любими творби и ги отнесоха със себе си за спомен от ателието, а едно от добрите цветни решения беше подарено на РИОСВ, които осигуриха материалите за работа. Всеобщо беше мнението, че подобни инициативи трябва да се провеждат по-често. И организатори, и участници си пожелаха да правят всичко възможно да се привлича вниманието върху опазването на Земята такава, каквато е и повече хора от всички възрасти и професии да се обединяват в защита на околната среда.

Вирни се горе