Четирима учители от Смолянска област получават днес наградите си

Четирима учители от Смолянска област получават днес наградите си

Днес четирима учители от Смолянска област ще получат наградите си от Националния конкурс „Учител на годината”. Той се организира за шестнадесети път от Синдиката на българските учители. Целта на конкурса е да обогати системата за духовно стимулиране на педагогическите кадри и ги приобщи към националните и световните традиции; да повиши личното професионално самочувствие; да привлече вниманието на широката общественост към проблемите на учителите; да издигне престижа на педагогическите кадри.

Номинациите се правят в общо девет направления: предучилищно възпитание и подготовка; начално образование; хуманитарно направление; природоматематическо направление; изкуства и спорт; професионално образование; директори и помощник-директори; възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници; млади учители.

Конкурсът се провежда на две равнища – общинско и национално, като кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания: да имат задълбочена професионална подготовка и висока обща култура; да са постигнали високи и трайни резултати в своята педагогическа дейност; да се ползват с авторитет, да са уважавани от ученици и родители; да бъдат носители и инициатори на педагогически иновации; да притежават висока култура на педагогическо общуване; да са пример за гражданско поведение; да са инициатори в прилагането на информационните технологии.

На общинско равнище конкурсът се организира и провежда от Общинския координационен съвет на СБУ, като специална комисия разглежда кандидатурите и определя номинациите. За Смолян номинираните са: Илияна Ценова от ОУ „Иван Вазов” – Смолян, в направлението начално образование, Мария Барганова от ОУ „Иван Вазов” – Смолян – хуманитарно направление, Радостина Кирилова от ЦДГ „Слънце” – предучилищно възпитание и подготовка, Милена Моллова от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Рудозем – начално образование.

Днес сред общо 53-а учители от цялата страна ще бъдат обявени носителите на приза, уточни председателят на ОбКС на СБУ – Смолян Мария Жайгарова. Удостоеният с “Учител на годината на Република България” получава грамота, сувенир, предметни и други награди.

Вирни се горе