Четири язовира в област Смолян са в предаварийно състояние

Четири язовира в област Смолян са в предаварийно състояние

Четири язовира в област Смолян са в предаварийно състояние. Това е показала последната проверка, която е извършена през октомври м.г. Въпреки тези констатации от Областната администрация в Смолян уверяват, че няма опасност за населението, съобщи Дарик.

„Нивата на язовирите са спокойни, като са в рамките на нормалните стойности за настоящият сезон. Под контрола на междуведомствената комисия в областта са 18 язовира, като за последно тяхното техническо състояние е проверявано през есента на 2015 г. Тогава е констатирано, че в четири от тези язовири са в пред аварийно състояние. Два от тях са в частична неработоспособност, а всички останали са изправни. Проблемните язовири са „Лагера“, „Кирянов дол“, „Букова поляна“ и „Горово“, коментира областният управител на Смолян Недялко Славов.

Дадени са предписания на собствениците и стопаните им, да се отстранят несъответствията и предприемането на необходимите ремонти. „Трябва да подчертаем, че ситуацията е изключително спокойна и е в рамките на нормалното“, категоричен е областният управител. Предписанията са включвали премахване на храстовидни дървета и растителност, поддържане на водните нива в определени коти, като има един с констатирани проблеми в язовирната стена, но в момента няма нищо притеснително за населението. Заключението са направени съгласно нормативната база.

„Редовно им се следят нивата и няма отклонения от стойностите, които се изискват за февруари. Няма язовири с неизяснена собственост в областта. Проверка на язовирите се прави два пъти годишно, като съответно затова се съставят и съответният доклад. Всеки, който желае може да се запознае с тях на сайта на Областна администрация Смолян, където са качени“, коментира още Недялко Славов. Той бе категоричен, че внушенията, които са направени преди време, че в областта не се проверяват язовирите са неверни.

Вирни се горе