Честваме 5 години от освещаването на храм "Св. Висарион Смоленски"

Честваме 5 години от освещаването на храм "Св. Висарион Смоленски"

Днес се навършват 5 години от освещаването на новопостроения катедрален храм “Св. Висарион Смоленски” /2006/ в Смолян. Той е вторият по големина в България след столичния храм “Св. Александър Невски”.

Катедралният храм “Св. Висарион Смоленски” е уникален в архитектурно отношение. Негови автори са смолянските архитекти Антон Тодоров и Николай Бечев. Инженер-конструктор е Ангел Бедров.

Главният иконостас е изработен от Кънчо Цанев, а иконите са изрисувани от група иконописци под ръководството на Елена Дечева и Дечко Дечев. Храмът включва вътрешен параклис “Св. Теодор Тирон”, крипта, библиотека, неделно училище, църковен магазин и прицърковна къща.

11 камбани, от които най-голямата тежи 2 тона, огласят сутрин и вечер всеки ден града. Съграждането на храма става благодарение основно на ктиторското семейство Тодор и Здравка Баткови и на хора-дарители от Родопите, страната и чужбина.

Покровителят на храма е последният епископ на Смолян и Родопите – светият свещеномъченик Висарион, станал жертва в името на Христа през 1670 г. по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите. Той не се предал на исляма и станал смел и светъл пример за родопското население.

През 1987 г. Българската православна църква го канонизира за светец. Негов следовник и духовен водач сега на Родопите е най-младият епископ в България Негово Преосвещенство Константийският епископ Антоний.

Вирни се горе