Честит празник, смолянчани!

Честит празник, смолянчани!

На днешният ден през 1912 г. Смолян е освободен от османско иго.

На 20, 21 и 22 октомври 1912 г. войните от 21-и Средногорски полк, предвождани от Владимир Серафимов побеждават вражеските войски на връх Кавгаджик и отвоюват свободата на селищата в планината Родопи от османско иго. Кавгаджик, по-късно връх Средногорец, става известен като “Родопската Шипка”.

Днес е и кулминацията на честванията по повод 100-годишнината от Освобождението на Родопите.

От 15.00 часа на връх Средногорец ще има слово за епичните сражения на Родопската Шипка по време на Балканската война – 1912 г. както и панахида за загиналите в боевете на връх Средногорец и Освобождението на Родопите.

Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника-костница,а от 16.00 ч. на “Родопската шипка” ще бъдат наградени победителите в Националния конкурс за ученическо творчество на тема: „Балканската война 1912-1913 г. – освободителна война”.

В 18.00 ч. на Новия център в града ще бъде представен военният спектакъл на Националната гвардейска част „Искри”. По-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на областния град.

В 19.00 ч. ще започне Тържествената заря–проверка, посветена на 100 години от Освобождението на Родопите.

От 19.45 ч. на площад ”България” – Амфитеатър ще започне Тържествен спектакъл на Ансамбъл „Българе”, послучай 100-годишнината от Освобождението на Родопите по време на Балканската война – 1912 г. и празника на града.

Вирни се горе